Medewerkers binden en boeien? De 6 Tips!

UPDATE: 21 juni 2022 (René Leenstra)

Binden en boeien is van belang voor je bedrijf om je beste medewerkers langer vast te houden. Medewerkers moeten zich verbonden voelen met het bedrijf en de visie, missie en identiteit ervan. Gebeurt dit, dan blijft de medewerker liever voor een lange tijd bij het bedrijf. Dit gebeurt ook wanneer een medewerker trots is op zijn of haar werk. Organisaties zijn hier dus steeds meer mee bezig. In deze blog vertellen we hoe je medewerkers het beste kunt laten binden en boeien. We geven 6 tips en vertellen meer over het belang ervan. Lees dus snel verder!

Top 5 voor binden en boeien!

1. Stoelmassage

De ideale manier om te ontspannen: Stoelmassage. Geen verkrampte spieren en werkstress meer.

2. Workshop Werkgeluk

Zorgt jouw organisatie voor voldoende werkgeluk? In de workshop werkgeluk ontdek je wat ‘geluk’ is.

3. Mindfulness

Mindfulness is effectief bij het bewuster en gezonder omgaan met werkdruk uitdagingen. Het gevolg: meer werkplezier!

4. Gesprek vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

In deze workshop wordt met leidinggevenden en medewerkers gesproken over duurzame inzetbaarheid.

5. Werk-Privé Balans

Tijdens de workshop werk-privé balans laten wij zien wat een hoge werkdruk met je kan doen. 

Wat is binden en boeien nou precies?

Binden en boeien is de connectie tussen werkgever en werknemer. Bij binden gaat het om een band of verbinding creëren, bij boeien gaat het om de aandacht vasthouden. Medewerkers die beter verbonden zijn met hun werk, verbinden zich ook sneller met de missie, visie en identiteit van een bedrijf.

Medewerkers boeien en binden

In je organisatie betekent medewerkers boeien en binden medewerkers een lange tijd bij je organisatie te houden. Er is een krappe arbeidsmarkt en je wilt je beste medewerkers graag behouden. Deze connectie moet wel van twee kanten komen, zoals dat altijd het geval is bij een verbinding. Hierbij is het belangrijk om medewerkers te betrekken.

Opleiden


Medewerkers binden en boeien, hoe doe je dat? De 6 tips

Om ervoor te zorgen dat medewerkers niet de deur uitlopen, is het het beste om je een medewerkers te binden en boeien voor een langere tijd. Sinds 2015 zien we volgens het onderzoek van het CBS weer een stijging in het aantal mensen dat van beroep verandert. Belangrijk dus om medewerkers gebonden te houden, zeker de goede werknemers. Toch is er niet 1 duidelijke oplossing die voor iedereen werkt. Wel zijn er verschillende tips waar je impact mee kan  maken. Hieronder de 6 beste tips medewerkers te binden!

Tip 1: Geef waardering

Als je waardering geeft aan je medewerkers, voelen zij zich waardevoller en zijn ze enthousiaster in het werk dat ze doen. Het geeft een gevoel van trots. Daarom bestaat er ook niet zoiets als een te veel aan waardering geven, omdat iedereen er simpelweg van houdt.

Tip 2: Weet waar de behoeftes liggen

Om medewerkers te boeien moet je weten waar de behoeftes liggen. Medewerkers ervaren logischerwijs sneller een glimlach op hun gezicht als ze werk doen wat ze leuk vinden. Op de krappe arbeidsmarkt is het dus belangrijk om dit als werkgever aan je werknemers aan te bieden.

Tip 3: Zorg voor ontwikkelmogelijkheden en uitdagingen

Biedt medewerkers ook de kans om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Medewerkers boeien werkt ook veel beter op deze manier als je ervoor zorgt dat ze aan hun ontwikkeling werken in het vakgebied waarin zij zich in bevinden. Biedt dus ook doorgroeimogelijkheden aan. Medewerkers zien dan sneller een uitdaging en houden daarvan. Dit biedt medewerkers de mogelijkheid om te ontwikkelen en door te groeien. Als je dat als organisatie aanbiedt, maak je het werk aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers om ze ook weer langer te binden.


Tip 4: Zorg voor flexibiliteit

Flexibiliteit wordt door veel medewerkers gewaardeerd. Zolang je maar als werkgever zorgt dat het in mate gebeurt en de medewerkers weten dat ze niet te vaak gebruik moeten maken van de flexibele werkomstandigheden. Ook is het belangrijk binnen je organisatie om een balans te vinden tussen flexibel en vast personeel. Ben je tevreden over nieuw talent en personeel, overweeg dan om een vast contract aan te bieden.

Tip 5: Stimuleer betrokkenheid

Medewerkers die betrokken zijn bij het bedrijf vinden het werk wat ze doen leuker en voelen zich waardevoller. Ze hebben recht op inspraak en kunnen met nieuwe goede ideeën komen. Laat medewerkers dus meer betrokken zijn bij de organisatie. Als werkgever kun je dit doen door vaker met een nieuwe medewerker op gesprek te gaan bijvoorbeeld.

Tip 6: Zorg voor een goede werksfeer

Als je als werkgever een goede plezierige werksfeer aanbiedt voor je werknemers, vinden ze sneller hun werkplezier. Dit is belangrijk om gemotiveerd en enthousiast aan de slag te gaan. Dit stralen ze dan ook uit wat van hun weer een soort visitekaartje maakt voor je bedrijf. Om nieuwe talenten aan te trekken wordt het inzetten van een gezonde werkomgeving steeds belangrijker. Dit zorgt echt voor het binden en boeien van werknemers.

Geef personeel in je organisatie verantwoordelijkheid

Waarom wil je medewerkers binden en boeien?

Daling kosten

Het is van belang om medewerkers aan je bedrijf te binden en boeien, omdat er dan minder gewisseld wordt van personeel. Dit zorgt voor een daling in de kosten van het werven en opleiden van nieuw personeel.

Loyaal personeel

Ook laat het personeel hun loyaliteit binnen en buiten de organisatie zien. Het enthousiasme en de motivatie stijgt en medewerkers gaan weer met een glimlach naar het werk. Dit zorgt voor een positief imago voor het bedrijf.

Weliswaar is er een verhoogde mobiliteit dus zijn er veel nieuwe talenten op de markt. Nieuwe talenten aantrekken kan dus zeker. Echter werkt het niet als er aan de andere kant personeel vertrekt. Deze wisselwerking wil je tegengaan en niet al te veel mee bezig hoeven zijn.


Wat kun je als organisatie doen?

Het belangrijkste voor een organisatie om medewerkers te binden en boeien, is om medewerkers tevreden te laten zijn en dat ook zo houden, Zie de hierboven gegeven tips om daarvoor te zorgen.

Als organisatie kun je ook voor events, sport en ontspanning zorgen om je medewerkers gezond en fit te laten zijn. Als medewerkers zien dat hun organisatie hiermee bezig is zijn ze ook sneller tevreden, want termen als een goede werksfeer, werkplezier en een gezonde werkomgeving worden steeds belangrijker. 

Aan de slag met binden en boeien?

Je kunt kiezen tussen verschillende activiteiten welke voor een glimlach op het gezicht van je werknemers zorgen. Dit zal een rol spelen in het binden en boeien van medewerkers. Goed werkgeverschap is hierbij ook van belang. Als werkgever wil je je goed gedragen en het goede voorbeeld geven. Bij De Fitte Medewerker zijn we ook bezig om daarvoor te zorgen. Zo bieden we ook de workshops feedback geven, motivational speaker, verbindend communiceren en vitaal leiderschap.

Medewerkers verdienen ontspanning en werkplezier. Door bijvoorbeeld een stoelmassage, een yogales of een bootcamp creëer je een ervaring die meehelpt om dit te bereiken. Het stimuleert de gezondheid van je bedrijf, zowel op fysiek als mentaal vlak. Als je als medewerker weet dat de werkgever hiermee bezig is om te stimuleren, wordt dat gewaardeerd. Hierdoor ontstaat er een connectie: Je bindt de medewerker sneller aan je bedrijf.

Meer dan 200 bedrijven uit Nederland gingen je al voor

Over de auteur

René Leenstra
René LeenstraLeisure & eventmanagement
Lees verder
Mijn naam is René Leenstra en van jongs af aan ligt mijn passie bij sporten en fit zijn. Dagelijks ben ik bij De Fitte Medewerker bezig om bij te dragen aan het stimuleren van andere bedrijven om zo gezond en fit mogelijk te worden. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.
Share on linkedin
LinkedIn

Enkele bedrijven die je voor gingen

Anderen bekeken ook:

Werkdruk

Wat is werkdruk? 5 Manieren om werkdruk te verlagen​ >

Wat is surmenage? De 4 Belangrijkste oorzaken >

Hoe voorkom je een burn-out? 6 Cruciale tips! >

 

Scroll naar top

Gratis adviesgesprek aanvragen

Gratis adviesgesprek

Ontdek hoe je medewerkers fit en vitaal blijven.

Vul hieronder de Gratis Adviesgesprek formulier in en klik op ‘verzenden’ . Onze experts adviseren jou direct hoe je medewerkers vitaal en energiek worden. Juist nu tijdens deze crisis. #fightthecrisis.

Al meer dan 300 bedrijven hebben het formulier al ingevuld en konden direct makkelijk starten op basis van ons gratis advies:

Vitaliteitprogramma's op maat

Direct contact?

Vraag een offerte aan

Offerte aanvragen

Ontdek hoe je medewerkers vitaal en energiek blijven.

Vul hieronder het Gratis Offerte formulier in en klik op ‘verzenden’ . Onze experts adviseren jou direct hoe je medewerkers vitaal en energiek worden. Juist nu tijdens deze crisis. #fightthecrisis.

Al meer dan 200 bedrijven hebben het formulier al ingevuld en konden direct makkelijk starten op basis van ons gratis advies:

Vitaliteitprogramma's op maat

Direct contact?