2 februari, 2022

minuten

Joris van Diepen

Wat is ESF subsidie en hoe kom je er voor in aanmerking?

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) richt zich op de verbetering van duurzame inzetbaarheid in organisaties.

Het nieuwe ESF-programma (Europees Sociaal Fonds) voor 2021-2027 is bedoeld voor mensen met een slechte arbeidsmarktpositie, niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Daar vallen ook huidige werkende mensen onder. Het gaat dus echt over duurzame inzetbaarheid.

Wat is ESF-subsidie?

Bedrijven en instellingen kunnen een aanvraag indienen bij Uitvoering Van Beleid voor een subsidie voor projecten om mensen langer en productief aan het werk te houden ofwel duurzame inzetbaarheid.

De vorige ESF-subsidie was een combinatie van acties voor specifieke doelgroepen en gericht op mensen langer en productief aan het werk houden – ‘duurzame inzetbaarheid’. De nieuwe ESF-subsidie gaat zich meer richten op het aan het werk krijgen van mensen met een ‘grote afstand’ tot de arbeidsmarkt en op deze manier het vervullen van zoveel mogelijk vacatures. Dit doen ze vooral vanwege de arbeidsmarkttekorten in vitale sectoren. Het beschikbare budget vanuit het Europees Sociaal Fonds tot en met 2027 bedraagt ongeveer 410 miljoen euro.

Voor welke thema's kan ESF subsidie worden aangevraagd?

Het kan in een projectvorm gegoten worden om onder de subsidieregeling te kunnen vallen, en dienen betrekking te hebben op interventies om duurzame inzetbaarheid ofwel de gezondheid en vitaliteit van medewerkers te verbeteren, of hun betrokkenheid en productiviteit. Het mogen ook interventies zijn die de interne en externe arbeidsmobiliteit versterken, zodat werknemers aantrekkelijk blijven voor de organisatie en de arbeidsmarkt. Als laatste mogen onderzoeken in aanmerking komen die gericht zijn op de vraag hoe medewerkers actief betrokken kunnen worden bij de verbetering van hun werk. Het is dus best wel breed waar de ESF-subsidie voor kunt aanvragen. Je mag hier als organisatie een externe adviseur voor inhuren.

We sommen de thema’s en activiteiten vanuit het Europees Sociaal Fonds graag even voor je op, deze vallen onder de subsidiabele kosten;

  • Het verbeteren van gezond en veilig werken, hieronder valt het werken aan een gezondere leefstijl, het reduceren van werkstress en ongewenst gedrag in de werksfeer;

  • Het verbeteren van een leercultuur voor medewerkers, zorgen voor continue ontwikkeling en up-to-date houden van de kennis en vaardigheden van medewerkers, zodat zij aantrekkelijk blijven voor de arbeidsmarkt.

  • Het stimuleren van interne mobiliteit binnen je organisatie, het ingaan op individuele ambities en ontwikkelmogelijkheden en het bieden van een individueel traject;

  • Het bevorderen van een flexibele werkcultuur, waaronder het invoeren van arbeidstijdenmanagement.

Uiteindelijk wil je op de werkvloer situaties creëren waarin het team naar een hoger niveau wordt getild. Ook hierin zijn de persoonlijke ontwikkelingen en doelen belangrijk, deze leiden namelijk tot een betere teamprestatie. Waarbij ook het ziekteverzuim zal afnemen.

Wat levert ESF-subsidie op?

De directe kosten van de externe adviseur die je inhuurt komen voor de Europees Sociaal Fonds ofwel ESF-subsidie in aanmerking. Hiervan wordt 50% vergoed, tot maximaal €12.500. De adviseur mag maximaal €100 als uurtarief hanteren. Houd er rekening mee dat als je minder dan €12.000 kosten maakt, je geen subsidie ontvangt. Dit valt dan niet meer onder de subsidiabele kosten.

Waar kan je ESF-subsidie aanvragen?

In Nederland vraag je ESF-subsidie aan bij het Agentschap SZW. Je vraagt dan gericht ESF-subsidie aan voor een actuele openstelling zoals ESF Actieve Inclusie of ESF Duurzame Inzetbaarheid.

Wanneer kom je aanmerking?

Je kan eerst kijken of je een project hebt die past in één van de hierboven genoemde thema’s of activiteiten. Een project kan vervolgens voor subsidie vanuit een ESF-programma in aanmerking komen wanneer het aan de voorwaarden voldoet die bij de betreffende openstelling horen. Deze voorwaarden gaan over de aard van het project, de aanvragende partij, de gestelde doelstellingen, de looptijd en de wijze van verantwoording.

Wanneer kun je de subsidie aanvragen?

Je kunt een ESF-subsidie aanvraag indienen binnen de vooraf bekendgemaakte tijdvakken. Sommige programma’s kennen maar één openstelling per jaar en andere stellen meerdere aanvraagmomenten beschikbaar. Deze aanvraagtijdvakken worden ruim van tevoren bekendgemaakt, dus deze zul je in de gaten moeten houden.

Wie kan de subsidie aanvragen?

De ESF-subsidie kan worden aangevraagd door alle bedrijven (eigenlijk zowel mkb als grote bedrijven) en (overheids)instellingen.

Over de auteur

Mijn naam is Joris van Diepen en binnen De Fitte Medewerker ben ik verantwoordelijk voor alle vragen rondom hybride werken en vitaal blijven. Vanaf jongs af aan heeft gezondheid en vitaliteit mij al geboeid. Mocht je vragen hebben voor mij, neem dan contact met ons op.

Joris van Diepen

Over de auteur

Mijn naam is Joris van Diepen en binnen De Fitte Medewerker ben ik verantwoordelijk voor alle vragen rondom hybride werken en vitaal blijven. Vanaf jongs af aan heeft gezondheid en vitaliteit mij al geboeid. Mocht je vragen hebben voor mij, neem dan contact met ons op.

Joris van Diepen

Download productsheet over dit onderwerp

Mauris laoreet convallis ante. Vivamus dignissim, enim sit amet ultrices convallis, mauris dui luctus ante, ut vulputate sem erat ac diam. Sed molestie in odio a suscipit nunc sapien.

Download productsheet over dit onderwerp

Mauris laoreet convallis ante. Vivamus dignissim, enim sit amet ultrices convallis, mauris dui luctus ante, ut vulputate sem erat ac diam. Sed molestie in odio a suscipit nunc sapien.

Andere bekeken ook:

12 oktober, 2022

Tevreden medewerkers zijn erg belangrijk voor jouw organisatie. Tevreden en gelukkige werknemers dragen bij aan het succes van jouw bedrijf. Met een medewerkerstevredenheidsonderzoek kan jij ...

Lees verder
Wat is een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)?
15 juni, 2022

PERMA beschrijft door middel van elementen waardoor mensen gelukkig worden en is opgesteld is door Martin Seligman. Waar mensen gelukkig van worden is makkelijk gezegd ...

Lees verder
De 5 elementen van het PERMA model
23 december, 2021

Een gezonde leefstijl is momenteel belangrijker dan ooit tevoren! En dat is niet gek, want Corona heeft wel uitgewezen hoe belangrijk een sterk immuunsysteem is ...

Lees verder
CooL Programma | Gecombineerde Leefstijlinterventie
29 november, 2022

HR-trends 2023 kun je vertalen in aantrekkelijke initiatieven en activiteiten voor het welzijn van je personeel.Wat heeft het nieuwe werken ...

Lees verder
28 november, 2022

Wat is integraal management eigenlijk? Het is een vraag die regelmatig voorbijkomt. In het kort: Integraal management zorgt ervoor dat ...

Lees verder
25 oktober, 2022

Tegenwoordig is het voor jouw werkgever essentieel om een opleidingen aan te bieden aan jouw personeel om zo bij te ...

Lees verder
Heb je een vraag?

Stuur een  Whatsapp bericht of bel ons op: 
085 - 303 81 94 of mail: info@defittemedewerker.nl

Offerte aanvragen

Meer dan 300 bedrijven gingen je al voor. 
Vraag een gratis offerte aan.

Heb je een vraag?

Stuur een  Whatsapp bericht of bel ons op: 085 - 303 81 94 of mail: info@defittemedewerker.nl

Offerte aanvragen

Meer dan 300 bedrijven gingen je al voor. Vraag een gratis offerte aan.