15 september, 2022

minuten

Dennis Bus

Dé 6 Tips om fit te blijven op je werk

Een medewerker die gezond en fit is, dat wil toch ieder bedrijf? Maar wat betekent fit precies? Een fitte medewerker is iemand die zowel geestelijk, financieel en mentaal gezond is. Veel bedrijven investeren al in vitale medewerkers om ervoor te zorgen dat ze zo fit mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan coaching gesprekken over hoe het gaat, ergonomische werkplekken, gezonde tussendoortjes en pauzes.

Dit alles helpt om de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers te vergroten. Wat het belang van fitte medewerkers is dat ze minder vaak ziek zijn en ook beschikken over meer energie om productief en met plezier hun werk uit te voeren.

Whitepaper Hybride Werken

Hoe ziet de ultieme werkomgeving eruit na Corona? En hoe blijven je medewerkers fit tijdens het thuiswerken? Wat hebben we geleerd wat goed werkt en wat niet. 

Fit op het werk en een gezonde leefstijl

Als er wordt gesproken over fitheid gaat het over hoe medewerkers zich voelen, zowel geestelijk als lichamelijk. Immers als ze lekker in hun vel zitten kunnen ze veel aan, presteren ze beter en hebben ze minder last van stress. Het is dan ook niet vreemd dat medewerkers die fit zijn ook minder ziekteverzuim hebben. Als je spreekt over fitheid en medewerkers komt vitaliteit ook om de hoek kijken. Vitaliteit betekent dat je energie hebt om te leven. Het gaat hierbij om zowel de lichamelijk als mentale gezondheid van een persoon. Hierbij speelt de leefstijl van de medewerker ook een grote rol, zodra een van je medewerkers een eigen gezonde leefstijl volgt zal dit al snel duidelijk worden op het werk. Hier zitten namelijk meerdere positieve effecten aan vast zoals betere nachtrust, verbeterde vitaliteit en productiviteit. Een groot onderdeel van deze leefstijl heeft te maken met gezonde voeding. Als werkgevers kan je hier invloed op hebben door op werk de juiste voeding aan te bieden op de werkvloer.

Vitaliteit heeft ook een grote rol in het werkplezier en productiviteit op het werk. Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers gaan dan ook hand in hand. Als bedrijf kan je ook bijdragen om de fitheid en vitaliteit van medewerkers te vergroten. Zeker in de winter of najaar is het slim om hier meer aandacht aan te besteden. Vaak hebben mensen tijdens deze periode meer kans om in een dipje te komen. Vaak heeft dit als reden dat de dagen korter worden, het is eerder donker en het weer is vaak somber en saai. Dit kan er ook voor zorgen dat medewerkers het lastiger vinden om productief aan het werk te gaan. Gelukkig zijn er een aantal tips waardoor je als werkgever kunt bijdragen aan de Duurzame inzetbaarheid van medewerkers. We zetten de belangrijkste tips op een rij.

1. Zorg voor daglicht

Wanneer het najaar zijn aantrede doet worden de dagen korter en is het eerder donker. Vaak schijnt de zon ook minder waardoor je minder vitamine D krijgt. Daarnaast kan te weinig daglicht ervoor zorgen dat je minder cortisol binnenkrijgt. Deze stof is belangrijk voor mentale gezondheid. Cortisol zorgt er namelijk voor dat je je opgewekt voelt, draagt bij aan de concentratie en stressbestendigheid. Door ervoor te zorgen dat een kantoor voldoende daglicht krijg is het prettiger werken. Daarnaast kan je medewerkers stimuleren om in de pauze naar buiten te gaan. Een wandeling in de buitenlucht kan het cortisol tekort eenvoudig en snel oplossen.

2. Beweging is the key

Zitten is het nieuwe roken wordt wel eens gezet. De meeste Nederlanders zitten zo een 8 uur per dag achter een bureau. Medewerkers die een zittend bureau hebben komen misschien zelfs wel boven dit gemiddelde uit. Teveel zitten is slecht voor de gezondheid, het kan de kans op diabetes en overgewicht vergroten. Werk zorgt ervoor dat je dit soms vergeet en dus is het ook vaak aan de leidinggevenden om je werknemers te herinnerden om te blijven bewegen.

Het is daarom ook belangrijk dat je medewerkers zoveel mogelijk stimuleert om te bewegen. Dat kan zijn het rondje om in de pauze, waardoor ze in de buitenlucht zijn en daarna weer fris en energie er tegen aan kunnen, tot het promoten van sporten. Zo bieden verschillende bedrijven bedrijfsfitness aan. Door middel van een gunstige financiële regeling is het voor medewerkers interessant om te gaan sporten. Daarnaast kun je medewerkers motiveren om regelmatig een rondje door het kantoor te laten lopen. Bijvoorbeeld naar het koffieautomaat of de kantine. Heb je een lift in het kantoor? Motiveer dan de medewerkers om vaker de trap te nemen in plaats van de lift. Alle kleine beetjes om meer in beweging te komen vergroten de fitheid van de medewerkers.

3. Coaching en preventieve gesprekken met de bedrijfsarts

Een ander onderdeel van vitaliteit en fit op het werk zijn heeft te maken met mentale gezondheid. Zit een van je medewerkers niet lekker in zijn vel? Dan kun je hem een preventief gesprek met de bedrijfsarts aanbieden. Psychische klachten zijn namelijk vaak de grootste reden dat er langdurig verzuim ontstaat. Door een preventief gesprek kan er vroegtijdig worden ingegrepen waardoor je voor beide partijen een langdurig verzuim kunt voorkomen. Ook kun je als bedrijf coaching gesprekken houden met je medewerkers waarbij je inzoomt hoe het met de medewerker gaat. Heeft hij een goede balans tussen werk en privé? Zo kan je problemen vooraf signaleren en samen kijken hoe werkzaamheden eventueel kunnen worden aangepast.

4. Voorkom verveling

Duurzame inzetbaarheid bij medewerkers heeft ook te maken met de inhoud van de werkzaamheden. Het kan namelijk ook goed zijn dat je medewerkers zich vervelen. Verveling heeft misschien iets weg van een luxeprobleem, maar toch is het wel belangrijk. Volgens een Zweeds onderzoek blijkt dat zo'n 15% procent van de medewerkers zich zó vervelen dat het leidt tot ziekte. Gevolgen kunnen zijn dat ze lamgeslagen, depressief of prikkelbaar zijn. Daarnaast kunnen ze ook op zoek gaan naar een ander baan omdat ze te weinig uitdaging hebben in hun huidige baan. Verveling is eenvoudig om te lossen door gesprekken aan te gaan over ambities en over toekomstmogelijkheden. Praat met je medewerkers over wat ze willen bereiken en hoe ze zich willen ontwikkelen. Daarnaast kun je kijken of het takenpakket kan worden verandert. Ook kan bijscholing bijdragen aan het verminderen van verveling.

5. Wees flexibel

Wil je graag fitte en vitale medewerkers dan is het van belang dat je ook kijkt naar hoe de balans is tussen privé en werk. Steeds vaker verschuift het werken van een 9 tot 5 baan naar een flexibel uurrooster. Kijk naar hoe jij medewerkers kunt ondersteunen. Heeft een jonge medewerker een gezin en wil hij graag liever om 7uur beginnen zodat hij vroeg kan stoppen met werken in verband met oppas? Kijk dan of een ander werknemer, bijvoorbeeld iemand die geen kinderen heeft of al ouder is, wellicht later wil beginnen. Ook flexibel werken in deze zin van thuiswerken kan voor veel werknemers een groot pluspunt zijn. Sommige werknemers werken sneller en geconcentreerder door als ze van omgeving veranderen.

6. De juiste werksfeer

Als laatste heeft een werksfeer veel invloed op het welzijn van de medewerkers. Als er een ongezonde werksfeer hangt binnen een bedrijf kan het van grote invloed zijn op hoe medewerkers zich voelen en presteren. Is er veel concurrentie onderling, wordt er veel geroddeld of is er een onevenwichtige verdeling van macht? Dit kan ervoor zorgen dat medewerkers zich onveilig of niet prettig voelen in hun werkomgeving. Een fijne en gezonde werksfeer zorgt ervoor dat medewerkers met plezier hun werk uitvoeren en ook met een fijn gevoel naar huis gaan.

Naast hard werken is het dan ook belangrijk dat er ruimte is voor ontspanning en een grapje. Als werkgever is het slim om te investeren in een goede sfeer. Dat kan bijvoorbeeld door teambuilding activiteiten maar ook door een gezellige koffiepauze te stimuleren of aandacht te besteden aan samenwerken en de verschillende persoonlijkheden binnen een team. Een goede werksfeer draagt bij aan de mentale gezondheid van je medewerkers. Met als gevolg dat depressie, burn-out klachten en ziekteverzuim kan afnemen.

De voordelen van fit op het werk zijn

Fitte en vitale medewerkers binnen een bedrijf biedt dus veel voordelen. Niet alleen het ziekteverzuim kan dalen maar het kan ook leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit. Daarnaast vergroot het de kwaliteit van het werk en zorgt het voor een betere sfeer binnen het bedrijf. Dit alles leidt ook weer tot een hoger rendement van het bedrijf. Als werkgever is het dus zeker verstandig om hier investeren. Zo blijf je medewerkers behouden die vol plezier elke dag naar hun werk gaan.

Populaire activiteiten

Advies nodig?

Heb je advies nodig om je medewerkers fit op het werk te houden? Neem contact op en wij voorzien je graag van meer informatie en zelfs een plan op maat. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Over de auteur

Mijn naam is Dennis Bus. Vanaf jongs af aan heeft bewegen en vitaliteit mij al geboeid. Het feit dat je door middel bewegen en het juiste beleid een groot verschil kan maken in het (werk)geluk van iemand, en dat fascineert mij. Mocht je vragen hebben voor mij, neem dan contact met mij op.

Dennis Bus

Download productsheet over dit onderwerp

Mauris laoreet convallis ante. Vivamus dignissim, enim sit amet ultrices convallis, mauris dui luctus ante, ut vulputate sem erat ac diam. Sed molestie in odio a suscipit nunc sapien.

Download productsheet over dit onderwerp

Mauris laoreet convallis ante. Vivamus dignissim, enim sit amet ultrices convallis, mauris dui luctus ante, ut vulputate sem erat ac diam. Sed molestie in odio a suscipit nunc sapien.

Andere bekeken ook:

2 mei, 2022

Je hoort het steeds vaker binnen je netwerk: een vitaliteitsprogramma voor bedrijven. Is het echt belangrijk? Ja natuurlijk! Gezonde en gelukkige medewerkers zijn de kracht ...

Lees verder
Naar een succesvol vitaliteitsprogramma? 5 Stappen!
2 februari, 2022

Vitaliteitsbeleid of vitaliteitsplan, wat is het en hoe pak je dat aan? We staan allemaal meer en meer onder druk. Presteren is overal de boodschap ...

Lees verder
Succesvol vitaliteitsbeleid? 8 Cruciale stappen!
8 augustus, 2022

Sporten draagt bij aan een gezonde levensstijl. Niet alleen heeft het voordelen voor jouw medewerkers, ook heeft het voordelen voor jou als werkgever. Hieronder hebben ...

Lees verder
Sporten voor werknemers: wat zijn de voordelen?
15 september, 2022

Bewegen op het werk, het blijft voor vele toch lastig. Vaak vergeet je het, om even te gaan lopen tussen ...

Lees verder
15 augustus, 2022

De gezondheid en vitaliteit van je personeel is van groot belang voor je bedrijf. De fysieke maar ook zeker de ...

Lees verder
8 augustus, 2022

Sporten draagt bij aan een gezonde levensstijl. Niet alleen heeft het voordelen voor jouw medewerkers, ook heeft het voordelen voor ...

Lees verder
Heb je een vraag?

Stuur een  Whatsapp bericht of bel ons op: 
085 - 303 81 94 of mail: info@defittemedewerker.nl

Offerte aanvragen

Meer dan 300 bedrijven gingen je al voor. 
Vraag een gratis offerte aan.

Heb je een vraag?

Stuur een  Whatsapp bericht of bel ons op: 085 - 303 81 94 of mail: info@defittemedewerker.nl

Offerte aanvragen

Meer dan 300 bedrijven gingen je al voor. Vraag een gratis offerte aan.