De 6 Beginselen van goed werkgeverschap

UPDATE: 12 april 2022 (René Leenstra)

Goed werkgeverschap betekent dat medewerkers op de juiste manier geleid worden en daarbij is belangrijk dat een werkgever zich als een goede werkgever gedraagt. Maar wat moet je doen om een goede werkgever te zijn? We delen je de 6 beginselen van goed werkgeverschap. Ook vertellen we hoe jij als werkgever kan bijdragen aan medewerkers hun werkgeluk en geven we een paar voorbeelden die belangrijk zijn bij goed werkgeverschap. Wil je meer weten hierover? Lees dan vooral verder in dit artikel.

Top 5 voor goed werkgeverschap!

1. Stoelmassage

We zitten de hele dag, onze spieren raken verkrampt, het werk wordt hierdoor zwaarder. De oplossing: Stoelmassage!

2. Workshop Vitaal Leiderschap

De workshop is gericht op welke rol je als leidinggevende speelt als het gaat om vitale medewerkers. 

3. Workshop Werkgeluk

Zorgt jouw organisatie voor voldoende werkgeluk? In de workshop werkgeluk ontdek je wat ‘geluk’ is.

4. Gesprek vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

In deze workshop wordt met leidinggevenden en medewerkers gesproken over duurzame inzetbaarheid.

5. Werk-Privé Balans

Tijdens de workshop werk-privé balans laten wij zien wat een hoge werkdruk met je kan doen. 


Wat is goed werkgeverschap?

Goed werkgeverschap betekent dat je je als ‘goed werkgever’ dient te gedragen. Hierbij moet je je houden aan de wet en zorgen dat je door de ogen van je werknemers geen slechte werkgever bent. Toch kan de wet soms geen duidelijk antwoord geven op vragen. Dan komt het Burgerlijk Wetboek van pas. Als er bijvoorbeeld een ingrijpende beslissing als een ontslag op staande voet heeft plaatsgevonden, dan moet de werkgever dit wel kunnen verantwoorden. Hierbij heeft de werknemer recht op een advocaat en deze advocaat onderbouwt dit gesprek met de 6 beginselen van goed werkgeverschap. Als je als werkgever goed en terecht gehandeld hebt, loopt het goed af en is bewezen dat je een goede werkgever bent. Hiervoor moet je wel bekend zijn met de 6 beginselen van goed werkgeverschap en deze vind je hieronder.

een werkgever dient zich als een goede te gedragen als je dat ook van je werknemers verwacht


Wat zijn de 6 beginselen van goed werkgeverschap?

Volgens het arbeidsrecht moeten werkgevers zich gedragen als ‘goed werkgever’. De volgende 6 beginselen helpen jou om een goede werkgever te zijn en te blijven: 

Beginsel 1: Wees zorgvuldig

Werkgevers moeten zich zorgvuldig gedragen tegenover werknemers. Dit wordt het zorgvuldigheidsbeginsel genoemd. Hierbij geldt er voor werkgevers onderzoeksplicht, de hoorplicht en de evenredigheid. Bij onderzoeksplicht is gaat het erom dat er alleen relevante onderwerpen een rol spelen. Bij hoorplicht moet je als werkgever een luisterend oor bieden naar aanleiding van ingrijpende beslissingen. Het gaat niet alleen om de belangen van de werkgever, maar om de belangen van werkgever en werknemer.

Beginsel 2: Elke werknemer is gelijk

In de wet en de cao is gelijkheid één van de belangrijkste onderdelen. Een goede werkgever ziet zijn werknemers als gelijken, ook wel: het gelijkheidsbeginsel. Er mag hierbij bijvoorbeeld geen onderscheid worden gemaakt tussen mannen en vrouwen en de afkomst van werknemers.

Beginsel 3: Zorg voor vertrouwen bij je medewerkers

Het vertrouwen binnen het bedrijf is ook een beginsel. Zorg dus voor een goede vertrouwensrelatie met je medewerkers. Medewerkers hebben bepaalde verwachtingen van de werkgever. Het is belangrijk om deze verwachtingen waar te maken. Door in gesprek te gaan met werknemers over wat goed werkgeverschap is, kan al goed helpen om overeenstemming te krijgen. Dit wordt het vertrouwensbeginsel genoemd. 

werkgevers dienen zich goed te gedragen als je dat ook van je werknemers verwacht


Beginsel 4: Motiveer ingrijpende beslissingen

Door ingrijpende beslissingen te motiveren geef je medewerkers de mogelijkheid om weerstand te bieden. Bijvoorbeeld bij een ontslag op staande voet waar het belangrijk is om meer informatie te bieden bij de werknemer waarom hij of zij ontslagen is. Hierbij wordt bedoeld dat de werknemer wordt verboden zijn werkzaamheden te verrichten al dan niet met behoud van loon. Dit zijn lastige onderdelen, want de rechter kan nadat de werkgever te weinig informatie gegeven heeft bepalen dat er sprake is van slecht werkgeverschap. Hierdoor kan de werknemer weer toegelaten worden op de werkplek. Bij goed werkgeverschap is het belangrijk om deze beslissingen duidelijk te maken en goed te motiveren zodat je medewerker en jij als werkgever er samen uitkomt.

Beginsel 5: Zorg voor een behoorlijke verzekering

Bij goed werkgeverschap moet de werkgever ook een ongevallenverzekering verzorgen. Deze verzekering vergoedt de schade van werknemers na een ongeval. Dit houdt in dat wanneer de werknemer een ongeluk heeft gehad op het werk of een zakenreis, dit vergoed wordt.

Beginsel 6: Maak geen misbruik van je positie

Ook draait het bij goed werkgeverschap om geen misbruik te maken van je positie als werkgever ten opzichte van de werknemer, want dit gebeurt in de praktijk veel. Sterker nog dit kan alleen maar tegen je werken, want een werknemer is hierdoor minder gemotiveerd en gelukkig. Geen teken van goed werkgeverschap en een schending van het arbeidsrecht.

De wet en arbeidsovereenkomst bij goed werkgeverschap voor werkgever en werknemer, als werkgever moet je de wet volgen


Wat zijn de voordelen van goed werkgeverschap?

Wist je dat als jij als werkgever aandacht besteed aan goed werkgeverschap werknemers ten eerste gemotiveerder zijn, ten tweede blijer zijn en ten derde productiever zijn! Als je bijvoorbeeld een stoelmassage aanbiedt voor ontspanning laat je zien dat je om je medewerkers geeft. Dit heeft uiteindelijk een positief effect op de bedrijfsresultaten en zorgt voor een succesvoller bedrijf.

Daarnaast hangt er een gezonde, veilige en prettige werksfeer die ervoor zorgt dat werknemers met een glimlach naar het werk gaan. Hierdoor zal ook de productiviteit en de bedrijfsresultaten stijgen. Door deze werksfeer willen medewerkers ook langer bij het bedrijf werken. Het zorgt dus voor een echte vertrouwensband. Dat kan alleen als er sprake is van goed werkgeverschap. 

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna een kwart van de arbeidskrachten (24%) zich ongelukkig voelt op werk. Aangezien mensen het grootste deel van hun dag op werk zitten, hoort het percentage veel hoger worden. Hierbij is goed werkgeverschap van belang. Als werkgever ben je namelijk verantwoordelijk voor het welzijn van je werknemers, dus ook voor hun werkgeluk. Voor je bedrijf is dit beter, want als werknemers blij en gelukkig aan het werk gaan zijn ze productiever. Uit het Werkgelukonderzoek van 2019 blijkt dat door als bedrijf te investeren in het stimuleren van werkgeluk, je je geld en tijd dubbel en dwars terugkrijgt. Het leidt namelijk tot 35% minder verzuim en 20% meer productiviteit. Door de volgende manieren kun je werkgeluk stimuleren:

  • Mogelijkheden bieden om medewerkers te laten ontwikkelen

  • Een prettige werksfeer bieden

  • Bijdragen aan de gezondheid en fitheid van werknemers

  • Medewerkers betrekken op het gebied van besprekingen en beslissingen

Een werknemer aan het lachen op de werkvloer door goed werkgeverschap

Voorbeelden van goed werkgeverschap

Het is bij goed werkgeverschap belangrijk dat je je als werkgever dient te gedragen en dat je je houdt aan de afspraken uit de arbeidsovereenkomst. Zorg dus dat werknemers op een veilige manier en op een acceptabele manier werkzaamheden kunnen verrichten en dan pluk je al snel de voordelen hieruit. Hieronder vind je de voorbeelden van goed werkgeverschap:

Voorbeeld 1: Ondersteun de werk-privé balans

Bij goed werkgeverschap ondersteunt de werkgever de werk-privé balans. Voor medewerkers is het belangrijk te ontspannen naast werk. Er is vrijheid nodig, want als ‘goed werkgever’ heb je een voorbeeldfunctie. Dat betekent dat werknemers het gedrag van werkgevers vaak kopiëren. Stuur je als werkgever dus een bericht na werktijd, dan verwacht de werknemer misschien dat hij snel moet reageren en dit levert onnodig werkstress op.

Voorbeeld 2: biedt een gezonde en veilige werkomgeving

Ook draait het bij goed werkgeverschap om het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving. Het is belangrijk dat de luchtkwaliteit goed is, dat er voldoende daglicht binnenvalt, dat het bedrijf gezonde voeding biedt voor de aanwezigen, dat er faciliteiten voor de medewerkers zijn om te bewegen/sporten en tot slot dat het hygiënisch is.

een veilige en een gezonde werkomgeving verzorgen is een kenmerk van goed werkgeverschap


Voorbeeld 3: biedt een passend salaris

Een passend salaris zorgt ervoor dat je werknemers voor een langere periode bindt aan je bedrijf. Van het bedrijf wordt bij goed werkgeverschap verwacht dat er passende salarissen voor bepaalde functies worden gegeven en dat er niet gediscrimineerd wordt.

Voorbeeld 4: Duurzame inzetbaarheid van werknemers op het werk stimuleren

Duurzame inzetbaarheid betekent werknemers voor een langere tijd binden. De werkplek en werksfeer moet dan wel bevallen. Als werkgever heb je de taak om een veilige plek te bieden en je medewerkers op deze manier zo productief, gemotiveerd en gezond mogelijk te laten werken.

Meer over goed werkgeverschap?

Neem contact met ons op voor meer informatie en de bijbehorende workshops voor je medewerkers. 

Meer dan 200 bedrijven uit Nederland gingen je al voor

Over de auteur

René Leenstra
René LeenstraLeisure & eventmanagement
Lees verder
Mijn naam is René Leenstra en van jongs af aan ligt mijn passie bij sporten en fit zijn. Dagelijks ben ik bij De Fitte Medewerker bezig om bij te dragen aan het stimuleren van andere bedrijven om zo gezond en fit mogelijk te worden. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.
Share on linkedin
LinkedIn

Enkele bedrijven die je voor gingen

Anderen bekeken ook:

Werkdruk

Wat is werkdruk? 5 Manieren om werkdruk te verlagen​ >

Wat is surmenage? De 4 Belangrijkste oorzaken >

Hoe voorkom je een burn-out? 6 Cruciale tips! >

 

Scroll naar top

Gratis adviesgesprek aanvragen

Gratis adviesgesprek

Ontdek hoe je medewerkers fit en vitaal blijven.

Vul hieronder de Gratis Adviesgesprek formulier in en klik op ‘verzenden’ . Onze experts adviseren jou direct hoe je medewerkers vitaal en energiek worden. Juist nu tijdens deze crisis. #fightthecrisis.

Al meer dan 300 bedrijven hebben het formulier al ingevuld en konden direct makkelijk starten op basis van ons gratis advies:

Vitaliteitprogramma's op maat

Direct contact?

Vraag een offerte aan

Offerte aanvragen

Ontdek hoe je medewerkers vitaal en energiek blijven.

Vul hieronder het Gratis Offerte formulier in en klik op ‘verzenden’ . Onze experts adviseren jou direct hoe je medewerkers vitaal en energiek worden. Juist nu tijdens deze crisis. #fightthecrisis.

Al meer dan 200 bedrijven hebben het formulier al ingevuld en konden direct makkelijk starten op basis van ons gratis advies:

Vitaliteitprogramma's op maat

Direct contact?