Mentale gezondheid

Mentale gezondheid is naast fysieke gezondheid erg belangrijk voor je. Het is belangrijk om lekker in je vel te zitten. Niet alleen voor jou als persoon, maar ook als werkgever is het van groot belang dat jouw medewerkers zich mentaal goed voelen. Je mentaal gezond voelen is niet vanzelf sprekend: veel mensen hebben last van stress of hebben depressieve gevoelens. 

Teambuilding

9 mentale gezondheid activiteiten

Soms moet je er echt even uit. Ga een stuk rennen! Steviger dan een wandeling, effectief schud je alle werkgedachten van je af. Laat stress achter je en verbeter tegelijkertijd je uithoudingsvermogen en conditie. Daarna kun je er weer helemaal tegenaan.Zonde van de werktijd?Deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden: nee! Medewerkers met stress zijn vaak

Bekijk
Verminder werkstress, ga hardlopen

Het woord ‘werkgeluk’ klinkt wel heel erg blij. Maar dat mag ook, toch? Voelen jouw medewerkers werkgeluk tijdens hun werkdagen? Zorgt jouw organisatie voor voldoende geluk in het werk? Hoe meer werkgeluk, hoe minder werkstress. En dat betekent heus niet dat er niet meer gewerkt hoeft te worden.Werkgeluk in de organisatieHoe werkgelukkig zijn de medewerkers?

Bekijk
Wat is werkgeluk? Ontdek het nu!

Soms lijkt de werkdruk niet zo hoog, maar ontstaan wel de bijpassende klachten. En klachten verdwijnen niet wanneer er niets verandert. Focus, energie en productiviteit gaan achteruit. Men is minder scherp, niet meer zo vrolijk. Dit moet anders kunnen.Hoe ontdek je werkstress?Doe mee aan de workshop Werkdruk Verlagen en ontdek wat een hoge werkdruk met

Bekijk
Workshop werk privé balans

Je leeft zoals je ademhaalt. Dit klinkt misschien ‘zweef’, maar denk er maar eens over na. Wanneer je niet lekker ademt, raak je vanzelf verkrampt, gespannen of duizelig. Je wordt onrustig en zo ontstaan er klachten in je lichaam.AdemhalingstechniekenOptimaliseer je ademhaling en er ontstaat meer ruimte in je lichaam. Dit zorgt voor ontspanning, ook in

Bekijk
Workshop ademhaling tegen stressklachten

Steeds meer bedrijven zien de waarde in van de positieve effecten van mindfulness trainingen. Het levert bij aan duurzame inzetbaarheid van je werknemers, zorgt voor minder stress op de werkvloer, helpt bij het voorkomen van een burn out en helpt bij de focus tijdens het werken. Dat mindfulness werkt blijkt uit meerdere wetenschappelijk onderzoek dat

Bekijk
Workshop Mindfulness training voor bedrijven

Loop jij dagelijks tegen stress en/of angsten aan? En hoe zou je het vinden als deze negatieve emoties meer zelf in de hand hebt en dus ook kunt verminderen? Tijdens de workshop EFT Klopmethoden leer je er beter mee omgaan. Thuis en op je werk. Gewoon in het dagelijks leven.Leer stress te neutraliserenDeze methode werkt

Bekijk
EFT Workshop: Hoe werk het?

De bewegingen van Tai Chi hebben gezondheid bevorderende eigenschappen. Het brengt ons lichaam en geest in balans. Wereldwijd gebruikt men Tai Chi als ontspannen oppepper voor, tijdens of na het werk. En dat is niet voor niks.Breng jouw leven in balansBij Tai Chi denk je misschien meteen aan groepen mensen in een park in China.

Bekijk
Tai Chi workshop

Hoe gemakkelijk zeggen jouw medewerkers ‘nee’? Vinden zij het lastig voor zichzelf op te komen en hoe weerbaar voelen zij zich in lastige situaties? Zeggen dat iets niet gaat lukken of een ander vertellen wat jij ervan vindt, is echt niet altijd even makkelijk. Niet voor iedereen tenminste. Hoe open de cultuur van een bedrijf

Bekijk
Anti-stress workshop ‘hoe voorkom ik een burn-out?’

Zichtbaarheid is in deze tijd belangrijk onderwerp. Of je het nu wil of niet. We netwerken, gebruiken social media en we scannen door profielen en websites als we op zoek zijn naar iemand of informatie. Hoe maak jezelf zichtbaar op de manier die bij je past? Resultaat? Zelfverzekerdheid!Tijdens de interactieve workshop Boost je Looks wordt je

Bekijk
Boost your Looks op kantoor en thuis

Het is voor jouw organisatie belangrijk dat je medewerkers goed in hun vel zitten. Medewerkers die goed in hun vel zitten zijn succesvoller en hebben een positieve invloed op jouw organisatie. Goed in je vel zitten zorgt voor een minder stress, beter functioneren en beter presteren van je werknemers. Bovenstaande activiteiten kunnen een steentje bijdragen aan het verbeteren van de mentale gezondheid van jouw medewerkers.

Wat is mentale gezondheid? 

Mentale gezondheid is de gezondheid van je geest. Jouw fysieke gezondheid, je lijf, is erg belangrijk. Maar een goede gezondheid van je geest is net zo belangrijk. Als jij naast dat je lekker in je vel zit, ook lekker in je hoofd zit, functioneer je over het algemeen beter. Je hebt minder stress, je functioneert beter en je staat over het algemeen positiever in het leven. 

Mentale gezondheid op de werkvloer

Ons werk heeft invloed op onze mentale gezondheid. Jouw werk is een bron van energie. Deze energie kan positief of negatief zijn (als je bijvoorbeeld veel stress ervaart). Als werkgever is het dus belangrijk om te weten hoe het ervoor staat met de mentale gezondheid van jouw werknemers. Fitte medewerkers hebben een positieve invloed op jouw organisatie.

Waarom aandacht voor mentale gezondheid? 

Het is belangrijk om goed voor je mentale gezondheid te zorgen. In het leven is iedereen mentaal kwetsbaar en ligt er een grote nadruk op zelfredzaamheid. In het leven gebeuren dingen die jou als persoon aan het wankelen brengen. Door goed voor je mentale gezondheid te zorgen, kan je weerbaarder worden voor ingrijpende gebeurtenissen. Als jij niet aan je mentale gezondheid werkt kan jij te veel stress veroorzaken en uiteindelijk in een burn out terecht komen. Een goede mentale gezondheid heeft daarnaast ook een positieve invloed op een langere levensverwachting. 

Wat heeft invloed op je mentale gezondheid? 

Ons dagelijks leven vraagt veel van ons, we willen een bruisend sociaal leven, een succesvolle carrière en een perfecte relatie. Doordat we te veel hooi op ons vork willen nemen, liggen psychische klachten om de hoek. Mentale klachten kunnen weer leiden tot fysieke klachten. Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als geluk, tevredenheid en kwaliteit van het leven. 

Social media 

Je psychische gezondheid wordt beïnvloed door prikkels in de vorm van stres, gevoelens en andere klachten/ prikkels die invloed hebben op je mentale gezondheid. Ook speelt social media een grote rol op de mentale gezondheid van jouw medewerkers. Zeker onder jongeren is hier een negatieve trend in ontstaan. Social media kan leiden tot prestatiedruk. Daarbij draagt social media ook bij aan het schetsen van een verkeerd beeld van de wereld: er wordt een perfecte wereld geschetst, waarin niemand ergens last van heeft. Dit leidt tot een verkeerd beeld van de wereld, vooral onder jongeren. 

6 Goede tips om je mentale gezondheid op peil te houden

Het is helemaal niet gek als jij soms niet lekker in je vel zit. Het is belangrijk om je mentale gezondheid in de gaten te houden. Deze onderstaande tips helpen je hierbij. 

Tip 1: Breng structuur aan in je dag

Structuur brengt houvast. Met een structuur ben je effectief en heb je een overzicht van wat je gaat doen die dag. Het geeft je een goed gevoel als je aan het einde van je dag jouw taken die je jezelf had gegeven die dag, hebt afgerond. 

Tip 2: Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen bestaat uit een aantal factoren:

  • Eet gezond: Met de juiste voedingstoffen krijg je energie die jou beter laten voelen
  • Beweeg genoeg: Beweging zorgt niet alleen voor dat je je fysiek, maar ook mentaal goed voelt
  • Wees trots op jezelf: wees trots op datgene dat je al hebt bereikt in je leven en op datgene waar jij nu energie uit haalt

Tip 3: Leer iets nieuws of vind een nieuwe hobby

Volg je dromen en ga voor jezelf na wat je altijd al hebt willen bereiken. Zoek hierbij activiteiten waar je vlij van wordt en waar je energie uit haalt. Beginnende psychische problematiek vraagt vaak om een niet-medische oplossing. Plan bijvoorbeeld activiteiten. 

Tip 4: houdt contact met anderen

De sociale cohesie neemt af, hierdoor ontstaan mentale problemen die niet zomaar kunnen worden aangepakt. Door contact te houden met andere voel je je minder eenzaam. 

Tip 5: Praat over je gevoelens

Vind jij het moeilijk om over je gevoelens te praten? Je bent niet de enige met dit probleem.

Enkele bedrijven die je voor gingen

"Relevant en pakkend"

Relevant en pakkend voor ons bedrijf met veel jonge ambitieuze mensen. Theorie en praktijk werden goed afgewisseld en daardoor toegankelijk.


Sjoerd Arkesteijn - Personal Development Leader Decathlon

"Groot succes, alles verliep uitstekend"

De workshops waren energiek en erg interessant. Onze collega's werden goed aan het denken gezet. Je merkte dat ze een hoop ervaring hebben en groepen goed kunnen enthousiasmeren.

Eva Rutten - HR Business Partner Coosto

Heb je een vraag?

Stuur een  Whatsapp bericht of bel ons op: 
085 - 303 81 94 of mail: info@defittemedewerker.nl

Offerte aanvragen

Meer dan 300 bedrijven gingen je al voor. 
Vraag een gratis offerte aan.

Heb je een vraag?

Stuur een  Whatsapp bericht of bel ons op: 085 - 303 81 94 of mail: info@defittemedewerker.nl

Offerte aanvragen

Meer dan 300 bedrijven gingen je al voor. Vraag een gratis offerte aan.