15 september, 2022

minuten

Broer Hofman

5 Tips om je Teamgevoel te versterken

Teamgevoel binnen je organisatie is ervoor zorgen dat je medewerkers perfect op elkaar ingespeeld zijn. Medewerkers kennen elkaars kwaliteiten en nemen eigen verantwoordelijkheid waar nodig. Een teamgevoel creëren brengt veel voordelen met zich mee. In deze blog vertellen we je de voordelen en geven we tips over hoe je het beste het teamgevoel kunt versterken. Lees dus snel verder.

Wat is een teamgevoel?

Een teamgevoel is een gevoel van verbinding met je collega's. Het is de onderlinge band op de werkvloer. Een sterk teamgevoel is dus als de relaties met je collega's goed zit. Zij kunnen jou taken toewijzen, en jij bij hen. In dat geval ken je de kwaliteiten van je collega's. Die moet je wel eerst leren kennen. Bij een goed teamgevoel ben je als medewerker ook meer betrokken. Dat leidt weer tot betere prestaties.


Aan de slag met teambuilding?

Wanneer jouw medewerkers zich onderdeel van een team voelen, zullen ze gemotiveerder zijn tot slagen. Wil jij weten wat voor activiteiten wij aanbieden? Vraag hier een offerte aan.

Offerte aanvragen


Hoe kan je als werkgever het teamgevoel versterken? De 5 beste tips

Een groep mensen bij elkaar maakt nog geen team en een goed functionerend team ontstaat niet vanzelf. Een goed functionerend team is van groot belang. Teambuilding is een goede manier om het teamgevoel te versterken. Hieronder staan 5 tips beschreven hoe je het teamgevoel binnen jouw team kan versterken.

Tip 1: Meer verantwoordelijkheden

Als jij jouw team meer verantwoordelijkheid geeft, zorgt dat vrijwel altijd voor betere prestaties. Ieder teamlid wordt zich bewust van de gezamenlijke verantwoordelijkheden die je hebt met elkaar. 

Tip 2: Stel duidelijke doelen

Door duidelijke doelen te stellen binnen jouw team stimuleer je daarmee ook het teamgevoel. Door doelen te stellen, zorg je voor een goede taakverdeling en kunnen individuele kwaliteiten van ieder teamlid optimaal worden ingezet.

Tip 3: Teamleden elkaar beter leren kennen 

Het teamgevoel kan je ook versterken doordat teamleden elkaar beter leren kennen. Teamleden die elkaar persoonlijk beter kennen, hebben meer begrip en compassie. Dit vergroot de samenhang binnen het team. 

Tip 4: Elkaars kwaliteiten benutten

Door elkaars kwaliteiten te benutten kan je ook het teamgevoel versterken. Het is dan wel van belang dat je deze kwaliteiten eerst leert kennen. Als ieder zijn of haar kwaliteiten kent en die van zijn of haar collega's, kan je een beter inzicht krijgen in wat iedere teamlid kan bijdragen aan de kwaliteit van het team.

Tip 5: Gezamenlijke positieve ervaringen opdoen 

Door gezamenlijke positieve ervaringen op te doen, creëer je een wij-gevoel. Als je als team bijvoorbeeld samen een probleem oplost draagt dit bij aan het gezamenlijke teamgevoel. 

Ene collega

Hoe blijf je een team met thuiswerken? 

Een teamgevoel creëren in een team waarin je collega's op afstand werken is een stuk lastiger dan een team dat over het algemeen op kantoor werkt. Het is voor een thuiswerkend team een extra uitdaging om een teamgevoel te creëren.

Samenwerken op afstand komt, zeker na de Corona periode, veel voor. Dit kan in vele opzichten heel handig zijn. Maar daar staat tegenover dat het teamgevoel sterk kan verminderen. 


Samenwerken op afstand: Hoe kan je als manager het teamgevoel verbeteren? 5 Tips 

Tip 1: Organiseer een dag start en een weekstart

Je kan al met hele kleine dingen het teamgevoel versterken. Elke dag heel kort ergens samen aan werken is hier een voorbeeld van. Organiseer bijvoorbeeld een stand-up meeting van een kwartier om wat meer teamgevoel te creëren. Het begin van de week is een goed moment om te kijken waar iedereen staat. Dit kan zowel op kantoor als via een online meeting.

In een meeting kan iedereen kort vertellen waar zij op dat moment mee bezig zijn of wat er voor hun op de planning staat. Dit geeft voor andere teamleden de mogelijkheid om misschien bij te springen. Dit bevordert het "Wij doen dit samen" gevoel. 

Andere taken


Tip 2: Gebruik jouw kantoor als ene plek voor fysiek overleg

Sinds de Corona periode is thuiswerken heel erg normaal geworden. Het is makkelijk om direct vanuit je bed in een call te rollen, maar handig is het niet altijd. Ook is het niet goed voor de teamspirit.

Hoe fijn thuiswerken ook kan zijn, weersta om alle overleggen via Teams te doen. Gebruik het kantoor als plek om fysiek bij elkaar te komen.

Mensen vroegen


Tip 3: Niet voor alles je mail of app grijpen

Het is makkelijk om snel een appje of een mailtje te sturen. Maar om het teamgevoel te versterken bij het thuiswerken is het ook slim om je collega's soms te bellen. Wat nog beter is: videobellen.

Het contact wordt persoonlijker als je elkaar kan zien tijdens het bellen. Je voorkomt verkeerde interpretaties door lastige kwesties face-to-face te bespreken. In een mail of appje gebruik je geen non verbale communicatie en is het soms moeilijk in te schatten hoe jouw collega overkomt.

Als leidinggevende kan je hierin het goede voorbeeld geven door 1 op 1 gesprekken in te plannen met jouw medewerkers. 

Persoonlijk vlak

Tip 4: Gebruik een gezamenlijk takensysteem

Om ervoor te zorgen dat al jouw teamleden weten waar iedereen mee bezig is gebruik maken van een gezamenlijk takensysteem. Asana is een voorbeeld van een handige tool. Je kan daarin taken noteren, taken toewijzen, deadlines aangeven en documenten uploaden. Je kan op elk moment terugzien wat de status is van een project. Het gebruiken van een takensysteem is een slimme manier om jouw timemanagement op orde te hebben. Bekijk ons cursus timemanagement

Toon interesse

Tip 5: Doe onderzoek naar wie welke communicatiestijl heeft

In elk team zitten verschillende persoonlijkheden. Al die verschillende persoonlijkheden kunnen zich soms moeilijk met elkaar verbonden voelen. Maar als jouw teamleden elkaar goed kennen, kunnen ze elkaar kwaliteiten en valkuilen leren kennen, en daardoor ook gemakkelijker een beroep doen op de juiste collega.

De ene persoon vind het bijvoorbeeld fijn om te werken met duidelijke deadlines terwijl een ander teamlid weer allerlei ander innovatieve ideeën heeft.

Populaire activiteiten

Advies nodig?

Heb je advies nodig om het teamgevoel binnen jouw organisatie te versterken? Neem contact op en wij voorzien je graag van meer informatie en zelfs een plan op maat. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Over de auteur

Mijn naam is Broer Hofman en ik studeer aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik zit in mijn derde jaar van Commerciële Economie en ben bezig met de afstudeerrichting Sportmarketing. Ik heb een passie voor sport en marketing en tijdens mijn stage ben ik momenteel bezig met het ontwikkelen van mijn skills op dit gebeid.

Broer Hofman

Download productsheet over dit onderwerp

Mauris laoreet convallis ante. Vivamus dignissim, enim sit amet ultrices convallis, mauris dui luctus ante, ut vulputate sem erat ac diam. Sed molestie in odio a suscipit nunc sapien.

Download productsheet over dit onderwerp

Mauris laoreet convallis ante. Vivamus dignissim, enim sit amet ultrices convallis, mauris dui luctus ante, ut vulputate sem erat ac diam. Sed molestie in odio a suscipit nunc sapien.

Andere bekeken ook:

3 januari, 2022

Teambuilding activiteiten zijn bij uitstek geschikt om je uitgebluste team weer nieuw leven in te blazen. Ben je (nog) niet overtuigd van het nut van ...

Lees verder
Teambuilding activiteiten? De Beste 5 activiteiten
29 juli, 2022

Samenwerken in een team is voor elk bedrijf van belang voor het behalen van succes. Toch kan samenwerken best een uitdaging zijn. Jij als teamlid, ...

Lees verder
Samenwerken in een team? 9 Succesvolle Tips
14 april, 2022

Betrokkenheid, wat houdt het nou precies in? Wanneer is een medewerker betrokken bij de organisatie? Betrokkenheid bestaat uit morele waarden die de medewerker voelt bij ...

Lees verder
Wat is betrokkenheid? Hoe zorg je ervoor?
31 augustus, 2022

De manier waarop je communiceert heeft invloed op de interactie met de mensen om je heen. Communicatiestijlen laten jou op ...

Lees verder
29 juli, 2022

Samenwerken in een team is voor elk bedrijf van belang voor het behalen van succes. Toch kan samenwerken best een ...

Lees verder
22 juni, 2022

Waardering uitspreken naar je medewerkers is goed voor je als organisatie. Organisaties die hier serieus werk van maken zorgen voor ...

Lees verder
Heb je een vraag?

Stuur een  Whatsapp bericht of bel ons op: 
085 - 303 81 94 of mail: info@defittemedewerker.nl

Offerte aanvragen

Meer dan 300 bedrijven gingen je al voor. 
Vraag een gratis offerte aan.

Heb je een vraag?

Stuur een  Whatsapp bericht of bel ons op: 085 - 303 81 94 of mail: info@defittemedewerker.nl

Offerte aanvragen

Meer dan 300 bedrijven gingen je al voor. Vraag een gratis offerte aan.