Vitaliteit op de werkvloer

Verlaag het ziekteverzuim en verhoog de productiviteit. Lees hieronder de mogelijkheden.

Meer dan 200 bedrijven uit Nederland gingen je al voor

Weg met de werkstress! Houd medewerkers vitaal en energiek. De werkdruk omlaag door een vitaliteitsprogramma of een van onderstaande oplossingen. Van bedrijfsmassages, inspirerende workshops tot sporten op kantoor.

Vitaliteit op de werkvloer activiteiten:

Vitaliteit op de werkvloer zorgt voor groei van organisatie en werknemers

Werknemers zoeken vaak steun bij hun werkgever als hun vitaliteit minder wordt. Zij willen bijvoorbeeld tips voor een evenwichtige voeding, advies om beter te kunnen omgaan met stress of opties om op de werkvloer aan (extra) beweging te doen. Een efficiënte benadering van vitaliteit in organisaties houdt rekening met zowel de belangen van werknemers als met hun verwachtingen.

Wat is vitaliteit?

Laten we eerst nog even bij het begin beginnen. Wat is vitaliteit? Het gevoel dat je leeft, met veel energie en enthousiasme voor wat je doet. Vitale mensen zeggen dat ze zich levend voelen, vol energie en geestdrift. Ze voelen zich bijna altijd alert en zijn zelden overdreven moe. Het zijn zowel fysiek als mentaal dynamische mensen die met veel animo werken. Vitaliteit is niet hetzelfde als hyperactiviteit of nerveuze spanning. Vitaliteit is op zich al een prettig en bevredigend gevoel.

Eigenlijk is er niet één definitie van vitaliteit. Zo wordt vitaliteit ook gezien als een combinatie van drie elementen: de veerkracht om uitdagingen te overwinnen, de fysieke energie om een taak op zich te nemen en de motivatie voor het bereiken van persoonlijke doelen. Vitaliteit kan in feite worden beschouwd als een brandstof die gedrag en prestaties op het werk beïnvloedt. Een persoon zonder vitaliteit voelt zich nutteloos.

Vitaliteit hangt nauw samen met de staat van flow of de optimale ervaring. Het verwijst naar de intense deelname aan een activiteit, wanneer we er volledig in opgaan en we begeestering voelen voor wat we doen. Vitaliteit is vooral waardevol wanneer iemand het kan laten zien in moeilijke situaties, die zijn energie gemakkelijk kunnen afvoeren en uitputten. Tegenover vitaliteit staan begrippen zoals passiviteit, dood, immobiliteit, inactiviteit, ongemak en passiviteit.

Bronnen van vitaliteit werkvloer

Drie factoren zijn essentieel voor vitaliteit op de werkvloer. Fysieke gezondheid, mentaal welbevinden en motivatie bepalen het energieniveau. Al deze dingen hebben echter niet hetzelfde gewicht.

1. Lichamelijke gezondheid is fundamenteel: de vitaliteit wordt ermee behouden of verminderd. Voldoende lichaamsbeweging, een evenwichtige voeding en op vaste tijden naar bed gaan zijn essentieel.

2. Mentaal welzijn is het tweede basiselement. Niet voor niets wordt gesteld dat een gezonde geest bij een gezond lichaam begint. Er is dus een nauwe samenhang met de lichamelijke factor. En net als fysieke kracht kan emotionele en mentale energie gestimuleerd worden, ook op het werk. Door medewerkers bijvoorbeeld te leren problematische stress te herkennen en er correct mee om te gaan.

3. De laatste drijvende kracht achter vitaliteit op de werkvloer is motivatie. Persoonlijke motieven bepalen de richting die een persoon in zijn carrière en in zijn privéleven kiest, aslook de doelen die hij nastreeft en het doorzettingsvermogen dat hij toont om deze te bereiken. Motivatie komt voort uit een samenspel tussen situationele en persoonlijke eigenschappen. Sommigen zijn succesvol in het motiveren van zichzelf, anderen worden meer gemotiveerd door externe prikkels.

Vitaliteit op het werk en privé

Lang geleden waren de grenzen tussen werk en privé duidelijk. Tegenwoordig is het niet gemakkelijk om een balans te vinden tussen je werk en je privé leven. Toch ligt die balans niet buiten je bereik. Het kan verleidelijk zijn om veel werkuren te maken, vooral als je een promotie probeert te krijgen of een steeds toenemende werkdruk wilt afhandelen. Ben je echter het grootste deel van de dag aan het werk, dan zal je priveleven er ongetwijfeld onder lijden.

Een gebrek aan balans tussen werk en privé kan een aanslag betekenen op je vitaliteit op het werk. Enkele gevolgen zijn:

 • Vermoeidheid. Dit kan invloed hebben op je vermogen om productief te werken en helder te denken. Dat kan je professionele reputatie kan schaden of leiden tot gevaarlijke of kostbare fouten;
 • Slechte gezondheid. Stress wordt geassocieerd met nadelige effecten op het immuunsysteem. De symptomen van een gezondheidsstoornis kunnen er door verergeren. Stress vergroot ook het risico op misbruik van medicijnen en drugs.
 • Geen tijd voor vrienden en geliefden. Als je te hard werkt, loop je belangrijke of familie-evenementen mis. Je voelt je op den duur buitengesloten en dit kan de relaties met je dierbaren schaden. Het is trouwens ook moeilijk om vriendschappen op te bouwen als je altijd aan het werk bent.
 • Verhoogde verwachtingen. Als je regelmatig overwerkt, krijg je mogelijk meer verantwoordelijkheden en dat kan dan weer leiden tot extra zorgen en uitdagingen.

Vitaliteit op de werkvloer activiteiten stimuleren

Vitaliteit en leren zijn aspecten die bijdragen aan de professionele groei van werknemers. Deze combinatie leidt ertoe dat werknemers goede resultaten behalen en manieren vinden om te groeien. Professor Gretchen Spreitzer van de University of Michigan pleit voor organisatieculturen die de vitaliteit en het leren van medewerkers bevorderen. Dit vertaalt zich in een hoger energieniveau op het werk en een grotere zoektocht naar oplossingen die betere resultaten opleveren voor het bedrijf én de medewerker.

Organisaties die structureel werken aan vitaliteit en hun werknemers op een actieve manier motiveren er een gezondere levensstijl op na te houden, plukken daar dan ook de vruchten van. Een bedrijf kan vitaliteitsprogramma’s promoten door gespecialiseerde professionals in te huren. Andere alternatieven zijn het organiseren van activiteiten, zoals fietstochten en wandelingen.

Vitaliteit werkvloer: 5 tips

Werken aan vitaliteit loont als werkgever om verschillende redenen. Mensen die vol leven zijn vol energie. Het lukt hen om minder prettige ervaringen om te zetten in gebeurtenissen waar ze uit kunnen leren. Zij zijn in staat concrete doelstellingen vast te leggen. Ook zijn ze vastbesloten om deze doelen te behalen. Hun directe omgeving – zowel familie als collega’s – wordt hierdoor positief beïnvloed. Hier zijn 5 tips om de vitaliteit in organisaties te vergroten:

1. Medewerkers waarderen organisaties die de gezondheid van hun werknemers helpen stimuleren. In de race om talent bieden organisaties steeds vaker andere voordelen dan compensatie. Vooral jonge collega’s kijken niet alleen naar de financiële kant. Investeren in vitaliteit kan helpen om medewerkers (langer) binnen een organisatie te houden.

2. Uit onderzoek is gebleken dat investeren in vitaliteit het ziekteverzuim tot 66% kan verminderen. Elke geïnvesteerde euro in gezondheid levert gemiddeld 2,38 euro op.

3. Vitaliteit is weinig of niet leeftijdsgebonden. Met vitaliteit op de werkvloer activiteiten bereik je elke medewerker. Zowel nieuwkomers als werknemers met jarenlange ervaring. Een werkgever verhoogt de vitaliteit van werknemers door activiteiten te ontplooien die hun motivatie en hun algehele gezondheid ondersteunen. Deze aanpak stimuleert ook het groepsgevoel.

4. Door vitaliteit te blijven bevorderen, vergroten werkgevers ook de kans dat medewerkers het volhouden en dat hun streven naar gezond leven een gewoonte wordt.

5. Het hebben van een plek met adequate arbeidsvoorwaarden is niet alleen een manier om het welzijn en de vitaliteit op het werk te bevorderen. Het is een voorwaarde die het bedrijf zijn professionals moet bieden. Het is dus essentieel dat de organisatorische omgeving zodanig is gestructureerd dat de uitvoering van het werk wordt bevorderd. Dat zou moeten gebeuren op een manier die rekening houdt met de specifieke kenmerken van de professionele functie en de werknemer.

Michiel Huitema: Director KVK
Michiel Huitema: Director KVK
"Teambuilding op afstand"
Lees verder
Heb een leuke online workshop (online bootcamp) gehad.
Lucia: Assistant Blijf Groep
Lucia: Assistant Blijf Groep
"Goede online workshops"
Lees verder
Wij hebben eerder workshops afgenomen maar door de Corona was het ook mogelijk om dit online te doen. Bijzonder goed geholpen met de verschillende online systemen
Femke: HR Social Blue
Femke: HR Social Blue
"Mindfulness informatie & actief"
Lees verder
We zijn erg te spreken over het snelle en persoonlijke contact om de workshop te regelen. De inhoud van de workshop was zowel informatief als actief en werd door alle collega's als positief ervaren.
René Fernhout: Manager GVB
René Fernhout: Manager GVB
"Bijzonder stimulerend"
Lees verder
De gedrevenheid en het enthousiasme waarmee zij dit doen is bijzonder stimulerend. De deelnemers waren zeer te spreken over de stoelmassages en sportactiviteiten.
Marcel Groothof: Dienst Uitvoerig Onderwijs
Marcel Groothof: Dienst Uitvoerig Onderwijs
"Volledig naar tevredenheid"
Lees verder
Met plezier hebben we een Online Teamdag laten organiseren voor onze HR collega's. Aanrader!
Ilse Dekker: HR Markus B.V.
Ilse Dekker: HR Markus B.V.
"Prettige communicatie"
Lees verder
Prettige communicatie, leuke trainer! Denk met de klant mee en bedenken een uitdagend programma op maat voor alle deelnemers.
Sjoerd Arkesteijn: Decathlon
Sjoerd Arkesteijn: Decathlon
"Relevant en pakkend"
Lees verder
Relevant en pakkend voor ons bedrijf met veel jonge ambitieuze mensen. De drie blokken waarin ''aanwezigheid'' werd afgewisseld met theorie of stof tot nadenken maakte het uur toegankelijk
Wendy Baars: HR Eventim
Wendy Baars: HR Eventim
"Gezondheidsdag groot succes"
Lees verder
Onze gezondheidsdag was een groot succes. De workshops waren goed georganiseerd, de (gehoor)testen met de vingerprik een groot succes en vooral de stoelmassages waren heerlijk!
Previous
Next

Enkele bedrijven die je voor gingen

Lager ziekteverzuim

 • Preventief
 • Vitaler personeel
 • Financieel gunstig
 • Minder rugklachten/RSI
 • Verlaagd de bloeddruk
 • Kleinere kans op burn-outs
 • Ontspannen op werk, relaxt thuis

Verhoging productiviteit

 • Meer energie
 • Alerter, minder fouten
 • Verhoging concentratie en geheugen
 • Discipline en doorzettingsvermogen
 • Overwinnen van uitdagingen
 • Creativiteit wordt gestimuleerd
 • Investering die je snel terugverdient

Teambuilding/loyaliteit

 • Groei loyaliteit naar organisatie
 • Ontspannen en gezellig personeel
 • Moraal van het team wordt verhoogd
 • Positief imago voor de organisatie
 • Teamgeest wordt steeds sterker
 • Verhoogd werkplezier
 • Tevreden personeel
Scroll naar top

Vraag een offerte aan

Offerte aanvragen

Ontdek hoe je medewerkers vitaal en energiek blijven.

Vul hieronder het Gratis Offerte formulier in en klik op ‘verzenden’ . Onze experts adviseren jou direct hoe je medewerkers vitaal en energiek worden. Juist nu tijdens deze crisis. #fightthecrisis.

Al meer dan 200 bedrijven hebben het formulier al ingevuld en konden direct makkelijk starten op basis van ons gratis advies:

Vitaliteitprogramma's op maat

Direct contact?