Hoe zorg je voor vitaliteit op de werkvloer? 5 Essentiële tips!

Verlaag ziekteverzuim en verhoog productiviteit

Meer dan 200 bedrijven uit Nederland gingen je al voor

Weg met de werkstress en de burn out voorkomen! Vitale medewerkers met veel energie en een positief imago. De werkdruk omlaag door een vitaliteitsprogramma of een van onderstaande oplossingen. Van bedrijfsmassages, inspirerende workshops tot sporten op kantoor.

Vitaliteit op de werkvloer activiteiten:

Vitaliteit op de werkvloer zorgt voor groei van organisatie en werknemers

Werknemers zoeken vaak steun bij hun werkgever als hun vitaliteit minder wordt. Zij willen bijvoorbeeld tips voor een evenwichtige voeding, advies om beter te kunnen omgaan met stress of opties om op de werkvloer aan (extra) beweging te doen. Een efficiënte benadering van vitaliteit in organisaties houdt rekening met zowel de belangen van werknemers als met hun verwachtingen op de werkvloer.

Wat is vitaliteit?

Laten we eerst nog even bij het begin beginnen. Vitaliteit staat voor het gevoel dat je leeft, met veel energie en enthousiasme voor wat je doet. Vitale medewerkers zeggen dat ze zich levend voelen, vol energie en geestdrift. Ze voelen zich bijna altijd alert en zijn zelden overdreven moe. Het zijn zowel fysiek als mentaal dynamische mensen die met veel animo werken. Vitaliteit is niet hetzelfde als hyperactiviteit of nerveuze spanning. Vitaliteit is op zich al een prettig en bevredigend gevoel. En dit is dan ook gelijk terug te zien binnen jouw organisatie op de werkvloer.

Eigenlijk is er niet één definitie van vitaliteit. Zo wordt vitaliteit ook gezien als een combinatie van drie elementen: de veerkracht om uitdagingen te overwinnen, de fysieke energie om een taak op zich te nemen en de motivatie voor het bereiken van persoonlijke doelen. Vitaliteit kan in feite worden beschouwd als een brandstof die gedrag en prestaties op het werk beïnvloedt. Een persoon zonder vitaliteit voelt zich nutteloos. Zodra dit zicht voordoet binnen jouw organisatie op de werkvloer, zal dit al snel zichtbaar worden voor de medewerkers. De vitaliteit op de werkvloer geeft namelijk goed weer, in hoeverre jouw organisatie energy uitstraalt. 

Vitaliteit hangt nauw samen met de staat van flow of de optimale ervaring. Het verwijst naar de intense deelname aan een activiteit, wanneer we er volledig in opgaan en we begeestering voelen voor wat we doen. Vitaliteit is vooral waardevol wanneer iemand het kan laten zien in moeilijke situaties, die zijn energie gemakkelijk kunnen afvoeren en uitputten. Tegenover vitaliteit staan begrippen zoals passiviteit, dood, immobiliteit, inactiviteit, ongemak en passiviteit.

Workshop vitaliteit

Wist je dat jouw vitaliteit je direct energie en plezier opleveren? Gezond eten, ontspannen en op tijd bewegen. In deze workshop komt het allemaal op een heldere en interactieve manier aan bod.

Bronnen van vitaliteit werkvloer

Drie factoren zijn essentieel voor vitaliteit op de werkvloer. Fysieke gezondheid, mentaal welbevinden en motivatie bepalen het energieniveau. Al deze dingen hebben echter niet hetzelfde gewicht.

Bron 1: Lichamelijke gezondheid

De vitaliteit wordt ermee behouden of verminderd. Sportieve activiteiten, voldoende bewegen, een evenwichtige voeding en op vaste tijden naar bed gaan zijn essentieel zorgt voor hoge vitaliteit

Bron 2: Mentaal

Het tweede basiselement. Niet voor niets wordt gesteld dat een gezonde geest bij een gezond lichaam begint. Er is dus een nauwe samenhang met de lichamelijke factor. En net als fysieke kracht kan emotionele en mentale energie gestimuleerd worden, ook op het werk. Door vitale medewerkers bijvoorbeeld te leren problematische stress te herkennen en er correct mee om te gaan.

Bron 3: Persoonlijke motieven

Persoonlijke motieven bepalen de richting die een persoon in zijn carrière en in zijn privéleven kiest, alsook de doelen die hij nastreeft en het doorzettingsvermogen dat hij toont om deze te bereiken. Motivatie komt voort uit een samenspel tussen situationele en persoonlijke eigenschappen. Sommigen zijn succesvol in het motiveren van zichzelf, anderen worden meer gemotiveerd door externe prikkels.

Vitaliteit op het werk en privé

Lang geleden waren de grenzen tussen werk en privé duidelijk. Tegenwoordig is het niet gemakkelijk om een balans te vinden tussen je werk en je privé leven. Toch ligt die balans niet buiten je bereik. Het kan verleidelijk zijn om veel werkuren te maken, vooral als je een promotie probeert te krijgen of een steeds toenemende werkdruk wilt afhandelen. Ben je echter het grootste deel van de dag aan het werk, dan zal je priveleven er ongetwijfeld onder lijden.

Een gebrek aan balans tussen werk en prive kan een aanslag beteken op je vitaliteit op het werk. Enkele gevolgen zijn:

 • Vermoeidheid. Dit kan invloed hebben op je vermogen om productief te werken en helder te denken. Dat kan je professionele reputatie kan schaden of leiden tot gevaarlijke of kostbare fouten;

 • Slechte gezondheid. Stress wordt geassocieerd met nadelige effecten op het immuunsysteem. De symptomen van een gezondheidsstoornis kunnen er door verergeren. Stress vergroot ook het risico op misbruik van medicijnen en drugs.

 • Geen tijd voor vrienden en geliefden. Als je te hard werkt, loop je belangrijke of familie-evenementen mis. Je voelt je op den duur buitengesloten en dit kan de relaties met je dierbaren schaden. Het is trouwens ook moeilijk om vriendschappen op te bouwen als je altijd aan het werk bent.

 • Verhoogde verwachtingen. Als je regelmatig overwerkt, krijg je mogelijk meer verantwoordelijkheden en dat kan dan weer leiden tot extra zorgen en uitdagingen.

Vitaliteit op de werkvloer activiteiten stimuleren

Vitaliteit en leren zijn aspecten die bijdragen aan de professionele groei van werknemers. Deze combinatie leidt ertoe dat werknemers goede resultaten behalen en manieren vinden om te groeien. Professor Gretchen Spreitzer van de University of Michigan pleit voor culturen binnen je organisatie die de vitaliteit en het leren van vitale medewerkers bevorderen. Dit vertaalt zich in een hoger energieniveau op het werk en een grotere zoektocht naar oplossingen die betere resultaten opleveren voor het bedrijf én de medewerker.

Structuur aannemen op de werkvloer

Organisaties die structureel werken aan vitaliteitsbeleid en hun werknemers op een actieve manier motiveren er een gezondere levensstijl op na te houden, plukken daar dan ook de vruchten van. Een bedrijf kan vitaliteitsprogramma’s promoten door gespecialiseerde professionals in te huren. Andere alternatieven zijn het organiseren van activiteiten, zoals fietstochten en wandelingen. Want met voldoende beweging en gezond eten zorg je voor vitale mensen.

De 5 tips voor meer vitaliteit op de werkvloer

Werken aan vitaliteit loont je als werkgever om verschillende redenen. Werkgevers die vol leven zijn vol energie. Het lukt je om minder prettige ervaringen om te zetten in gebeurtenissen waar je van kunt leren. Je bent in staat concrete doelstellingen vast te leggen. Ook ben je vastbesloten om deze doelen te behalen. En heeft het een positieve invloed op je directe omgeving – zowel je familie als collega’s.

Hier zijn 5 praktische tips om de vitaliteit in organisaties te vergroten:

Tip 1: Gezonde organisatie

Medewerkers waarderen een gezonde organisatie die de gezondheid van hun werknemers helpen stimuleren. In de race om talent bieden organisaties steeds vaker andere voordelen dan compensatie. Vooral jonge collega’s kijken niet alleen naar de financiële kant. Investeren in vitaliteit kan helpen om vitale medewerkers (langer) binnen een organisatie te houden.

Tip 2: Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat investeren in vitaliteit het ziekteverzuim tot 66% kan verminderen. Elke geïnvesteerde euro in gezondheid levert gemiddeld 2,38 euro op.

Tip 3: Vitaliteit voor alle leeftijden binnen jouw organisatie

Vitaliteit is weinig of niet leeftijdsgebonden. Met vitaliteit op de werkvloer activiteiten bereik je elke medewerker. Zowel nieuwkomers als werknemers met jarenlange ervaring. Een werkgever verhoogt de vitaliteit van werknemers door activiteiten te ontplooien die hun motivatie en hun algehele gezondheid ondersteunen. Deze aanpak stimuleert ook het groepsgevoel.

Tip 4: Gezonde gewoontes

Vitaliteit stimuleren op de werkvloer, vergroot ook kans dat vitale medewerkers het volhouden en dat hun streven naar gezond leven een gewoonte wordt. Verder zal er ook hogere productiviteit gerealiseerd worden, waarbij de mentale fitheid een grote rol speelt. Dit gaat namelijk samen met de fysieke gesteldheid van de vitale medewerkers.

Tip 5: Preventief medisch onderzoek (PMO)

Het hebben van een plek met adequate arbeidsvoorwaarden is niet alleen een manier om het welzijn en de vitaliteit op het werk te bevorderen. Het is een voorwaarde die het bedrijf zijn professionals moet bieden. Denk hierbij aan een preventief medisch onderzoek, waarbij alle vitale medewerkers een gezondheidstest doen. Het is dus essentieel dat de organisatorische omgeving zodanig is gestructureerd dat de uitvoering van het werk wordt bevorderd. Dat zou moeten gebeuren op een manier die rekening houdt met de specifieke kenmerken van de professionele functie en de werknemer.

Wil je ook aan vitaliteit werken binnen jouw organisatie?

Ben je nieuwsgierig wat jij kan doen aan de vitaliteit binnen je organisatie? Wij helpen je hier graag in verder. Aan de hand van een programma op maat zoals bijvoorbeeld een wekelijkse bootcamp activiteit op kantoor. Vraag hieronder je start informatie aan.

Michiel Huitema: Director KVK
Michiel Huitema: Director KVK
"Teambuilding op afstand"
Lees verder
Heb een leuke online workshop (online bootcamp) gehad.
Lucia: Assistant Blijf Groep
Lucia: Assistant Blijf Groep
"Goede online workshops"
Lees verder
Wij hebben eerder workshops afgenomen maar door de Corona was het ook mogelijk om dit online te doen. Bijzonder goed geholpen met de verschillende online systemen
Femke: HR Social Blue
Femke: HR Social Blue
"Mindfulness informatie & actief"
Lees verder
We zijn erg te spreken over het snelle en persoonlijke contact om de workshop te regelen. De inhoud van de workshop was zowel informatief als actief en werd door alle collega's als positief ervaren.
René Fernhout: Manager GVB
René Fernhout: Manager GVB
"Bijzonder stimulerend"
Lees verder
De gedrevenheid en het enthousiasme waarmee zij dit doen is bijzonder stimulerend. De deelnemers waren zeer te spreken over de stoelmassages en sportactiviteiten.
Marcel Groothof: Dienst Uitvoerig Onderwijs
Marcel Groothof: Dienst Uitvoerig Onderwijs
"Volledig naar tevredenheid"
Lees verder
Met plezier hebben we een Online Teamdag laten organiseren voor onze HR collega's. Aanrader!
Ilse Dekker: HR Markus B.V.
Ilse Dekker: HR Markus B.V.
"Prettige communicatie"
Lees verder
Prettige communicatie, leuke trainer! Denk met de klant mee en bedenken een uitdagend programma op maat voor alle deelnemers.
Sjoerd Arkesteijn: Decathlon
Sjoerd Arkesteijn: Decathlon
"Relevant en pakkend"
Lees verder
Relevant en pakkend voor ons bedrijf met veel jonge ambitieuze mensen. De drie blokken waarin ''aanwezigheid'' werd afgewisseld met theorie of stof tot nadenken maakte het uur toegankelijk
Wendy Baars: HR Eventim
Wendy Baars: HR Eventim
"Gezondheidsdag groot succes"
Lees verder
Onze gezondheidsdag was een groot succes. De workshops waren goed georganiseerd, de (gehoor)testen met de vingerprik een groot succes en vooral de stoelmassages waren heerlijk!
Previous
Next

Enkele bedrijven die je voor gingen

Lager ziekteverzuim

 • Preventief
 • Vitaler personeel
 • Financieel gunstig
 • Minder rugklachten/RSI
 • Verlaagd de bloeddruk
 • Kleinere kans op burn-outs
 • Ontspannen op werk, relaxt thuis

Verhoging productiviteit

 • Meer energie
 • Alerter, minder fouten
 • Verhoging concentratie en geheugen
 • Discipline en doorzettingsvermogen
 • Overwinnen van uitdagingen
 • Creativiteit wordt gestimuleerd
 • Investering die je snel terugverdient

Teambuilding/loyaliteit

 • Groei loyaliteit naar organisatie
 • Ontspannen en gezellig personeel
 • Moraal van het team wordt verhoogd
 • Positief imago voor de organisatie
 • Teamgeest wordt steeds sterker
 • Verhoogd werkplezier
 • Tevreden personeel
Scroll naar top