31 maart, 2022

minuten

Joris van Diepen

Hoe creëer je werkgeluk? De 5 Beste tips!

Werkgeluk. Een populair, maar ook controversieel onderwerp. Wat werkgeluk inhoudt, waarom doet het ertoe en waarom verliezen mensen hun werkgeluk? Allemaal vragen waar je in dit artikel antwoord op krijgt. Betrokkenheid van medewerkers is een veelbesproken onderwerp. En dat is niet voor niets: uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van de werkende West-Europeanen betrokken en enthousiast is over hun baan.

Wat kunnen we doen om die percentages te verbeteren? Dit lage percentage staat goed presterende bedrijfsculturen in de weg, want uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat betrokken werknemers niet alleen 17% productiever zijn, maar ook 21% winstgevender. Gelukkige medewerkers verlaten je bedrijf minder snel en door werkgeluk een integraal onderdeel van je bedrijf te maken verhoog je je bedrijfsprestaties. Los van onderzoeksresultaten weten medewerkers vaak heel goed hoe gelukkig ze in hun werk zijn of wat dat praktisch in de weg staat. Of ze er voldoende bij stil staan is een tweede.” Aldus onze soft skills trainer Margriet Weehuizen

Whitepaper Hybride Werken en de toekomst

Hoe ziet de ultieme werkomgeving eruit na Corona? Wat hebben we geleerd, wat werkt goed en wat niet. Een ding is zeker het 'hybride werken' is bij vele niet meer weg te denken.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is een uitgebreid concept dat meerdere factoren omvat – zoals onder andere de betrokkenheid van collega’s – die met elkaar samenhangen. Om het voor jou overzichtelijke te maken hebben we drie heel belangrijke emoties op een rijtje gezet die samen gevoed moeten worden om werkgeluk te vergroten:

  • Enthousiasme – wat mensen motiveert om kansen te creëren en te grijpen. Het helpt onze eigen inspanningen en die van anderen te mobiliseren.
  • Interesse – een manier om je energie in te richten. Het zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en inzetten voor een (uitdagende) taak.
  • Tevredenheid – een reflectieve en lage-energetische emotie. Tevredenheid zorgt ervoor dat we na kunnen denken over een bevredigend resultaat en dat we kunnen analyseren hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen.


Dit betekent niet dat gelukkige mensen nooit gefrustreerd zijn. Iemand die zich ergert aan gebrek aan vooruitgang bij een lopend project kan nog steeds gelukkig zijn in zijn werk. Het is echter heel belangrijk dat dat gevoel van ontevredenheid nooit lang duurt.

Werkgeluk is – net zoals algemeen geluk – meer dan alleen een stemming. Het omvat het algemene gevoel van tevredenheid en zingeving dat collega’s vinden binnen hun positie in een organisatie. Dit wordt gegenereerd door goed werk te leveren, kwalitatieve  en positieve relaties met collega’s, het ontvangen van erkenning door leidinggevenden.

Volgens een onderzoek beseffen mensen heel goed dat gelukkig zijn een teaminspanning is. Slechts twee op de tien mensen denkt dat hun werkgeluk zijn eigen verantwoordelijkheid is en slechts 6% heeft het gevoel dat het helemaal afhankelijk is van zijn of haar leidinggevende.

Welke factoren zijn bepalend bij werkgeluk?

Op die vraag is geen eenduidig, simpel antwoord. De Universiteit van Berkely deed onderzoek naar de betekenis en concludeerde dat werkgeluk aan vier belangrijke pijlers is op te hangen: doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid.

Doel

Je doel is een weerspiegeling van je kernwaarden en je voelt je doelgerichter op je werk als je dagelijkse werkzaamheden en beslissingen op die waarden zijn afgestemd. Je hebt alleen plezier in je werk wanneer je je herkent in de normen en waarden van het bedrijf en je een duidelijk doel hebt. Als je bijvoorbeeld waarde hecht aan gelijkheid en diversiteit, kun je het waarderen om samen te werken met mensen met verschillende achtergronden.

Betrokkenheid (of bevlogenheid)

Heb je over het algemeen plezier in je werk? Neem je deel aan de beslissingen over wat, wanneer en hoe je dingen doet op je werk? Hoe vaak ben je nieuwsgierig en verlies je de tijd uit het oog? Ben je effectief en krijg je dingen voor elkaar?

Veerkracht

Het vermogen om tegenslagen, mislukkingen en teleurstellingen te verwerken, je eraan aan te passen en er productief van te leren is van cruciaal belang voor het algehele werkgeluk. Veerkracht betekent niet dat je moeilijkheden probeert te voorkomen, stress probeert te smoren, of confrontaties uit de weg gaat; het betekent dat je in staat bent om uitdagingen op het werk met authenticiteit en gratie aan te kunnen.

Vriendelijkheid

Tenslotte hebben we meer werkgeluk als we vriendelijk tegen collega’s zijn. Wanneer je anderen met respect en waardigheid behandelt verhoogt dat je plezier op het werk. Wat gebeurt er als relaties op de werkplek in de problemen komen? Onderzoek toont aan dat verontschuldigen, dat vaak als een teken van zwakte wordt beschouwd, goed is voor het vertrouwen en, op zijn beurt, voor het werkgeluk. Excuses wekken respect en betrokkenheid op bij de mensen om je heen, en maken organisaties beter in het opkrabbelen van tegenslagen.

Workshop werkgeluk 

Opzoek naar meer werkgeluk binnen jouw organisatie? In deze workshop van het werkgeluk kom je alles te weten over werkgeluk en ontdek jouw geluk strategie. Vraag hier je offerte aan.

Offerte aanvragen


De tien geluksfactoren op de werkvloer

Wat is het belangrijkst voor je werknemers? Wat houdt hen gemotiveerd om elke dag op het werk te verschijnen? Als je denkt dat de sleutel ligt in het uitdelen van grote loonstroken of ze te verwennen met opzichtige extraatjes, dan moet je daar nog maar eens goed over nadenken. Geld en cadeautjes zijn misschien leuk, maar een werknemer houdt je echt gelukkig door ervoor te zorgen dat ze betrokken zijn op het werk. Je collega’s tevreden houden in hun werk is niet langer een nice-to-have in de strategie om personeel te behouden, maar een must-have waaraan prioriteit gegeven moet worden. Maar welke factoren bepalen werkgeluk? Dit kun je doen om je eigen werkgeluk te verbeteren:

1. Interessante en zinvolle taken

Mensen willen iets doen dat ze pusht en bezighoudt. Interessant en zinvol werk zal ze plezier doen beleven aan hun werk, en ze zo aanmoedigen het beste van zichzelf te geven.

Zinvolle taken

2. Erkenning en waardering

Erkenning van de werkgever ten aanzien van de prestaties van de werknemer is veel crucialer dan financiële beloningen om het personeel het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden voor hun werk.

3. Balans tussen werk en privéleven

Verhoog het werkgeluk van mensen door ervoor te zorgen dat ze ook buiten kantoor een dynamisch leven hebben. Je kunt bijvoorbeeld flexibele werkregelingen aanbieden of de mogelijkheid om op afstand te werken. Een hoge werkdruk is af en toe niet verkeerd, maar het moet wel in balans zijn.

4. Sterke bedrijfscultuur

Het aanbieden van ladingen hippe extraatjes garandeert niet dat je een goede bedrijfscultuur hebt. Je moet je je concentreren op het opbouwen van een sterke cultuur die de waarden van de organisatie belichaamt.

5. Gevoel van trots

Zorg voor een stevig en krachtig werkgeversmerk, zodat je collega’s een gevoel van trots hebben en blij zijn dat ze in je organisatie werken. Mensen ervaren meer werkgeluk wanneer ze anderen vol trots vertellen over wat het bedrijf allemaal doet.

6. Vertrouwen en respect

Verdien het vertrouwen bij je personeel door ze te betrekken bij de besluitvorming in het bedrijf en hun feedback te vragen en te respecteren.

Vertrouwen en respect

7. Een goede loopbaanontwikkeling

Op een bepaald moment wil iedereen zijn professionele carrière en persoonlijke ontwikkeling en groei een boost geven. Help je medewerkers om deze doelen te bereiken door opleidingen en trainingen aan te bieden, zodat ze de kans krijgen hun vaardigheden te verbeteren.

8. Werkzekerheid

Niemand wil aan boord zitten van een zinkend schip. Als geloofwaardige werkgever moet je de stabiliteit van de onderneming in de toekomst kunnen aantonen om je beste spelers te behouden.

9. Aantrekkelijk salaris

Als je collega’s hun best doen, is het tijd voor de baas om hun prestaties te evalueren en hun harde werk te belonen met een passende beloning. Want ook al is het maar één deel: geldelijke beloningen zullen bijdragen aan het geluk.

10. Flexibele werkregelingen

Verhoog het werkgeluk van mensen door ervoor te zorgen dat ze ook buiten kantoor een dynamisch leven hebben. Je kunt bijvoorbeeld flexibele werkregelingen aanbieden of de mogelijkheid om op afstand te werken. Een hoge werkdruk is af en toe niet verkeerd, maar het moet wel in balans zijn.

Flexibele werkregelingen

Werkgeluk en positieve gevoelens binnen organisaties

Uit een analyse van Lyubomirsky et al. (2005) waarbij 275 000 respondenten betrokken waren, werd aangetoond dat gelukkige personen meer kans maken op sollicitatiegesprekken, positiever beoordeeld worden door leidinggevenden als ze eenmaal een baan hebben, superieure prestaties en productiviteit laten zien, en leidinggevende banen beter aankunnen. Ze vertonen ook minder kans op contraproductief gedrag op de werkplek en op burn-out. Verder lijken gelukkige mensen tevredener te zijn met hun baan en zullen ze zich vaker bezighouden met activiteiten als het helpen van collega’s en het promoten van de organisatie.

Studies hebben ook aangetoond dat mensen in een positieve stemming veerkrachtiger zijn en minder werkstress ervaren. Daar zijn veel artikelen over geschreven. Het hebben van positieve emoties lijkt mensen in staat te stellen ondanks hoge eisen toch te gedijen, en hun aandacht en cognitie te verruimen, waardoor ze ongewone, flexibele en creatieve denkpatronen produceren. Met andere woorden: gelukkige werknemers kunnen bijdragen tot vernieuwende en creatieve oplossingen voor uitdagingen op de werkvloer.

Er zijn ook aanwijzingen dat het werkgeluk en de positieve emoties van mensen verband kunnen houden met directe financiële winst voor de onderneming. Uit een studie van 60 managementteams bleek dat de teams die de hoogste financiële resultaten opleverden, gekenmerkt werden door een positieve stijl van communicatie die steun en erkenning gaf, meer positieve emoties uitten en een grotere reikwijdte hadden aan ideeën en initiatief, in vergelijking met teams met gemiddelde of slechte financiële resultaten.

Waarom verliezen veel medewerkers hun werkplezier?

De eerder genoemde factoren zijn werksituaties waar veel mensen van dromen. Wanneer ze wegvallen en enkel een financiële beloning overblijft, is het lastig om positieve gevoelens te hebben bij je werk. Je leeft dan om te werken, in plaats van andersom.

Ook werk zonder betekenis, weinig plezier in taken en slechte relaties met collega’s verlagen het werkgeluk. Plezier op het werk met collega’s is een onderschatte factor. Daarnaast speelt de persoonlijkheid van mensen mee aan het ervaren van werkgeluk. Mensen die erg negatief in het leven staan zijn over het algemeen minder gelukkig in hun werkende leven. Hier komt wel een stukje zelfinzicht bij kijken. Er zijn talloze mensen die geen werkplezier ervaren, maar toch te bang zijn om een volgende stap te zetten. Werk geeft inkomen en dus zekerheid en het gras is altijd groener aan de overkant toch? Helaas zijn dit soort medewerkers wel minder productief en zijn ze ook een negatieve factor in je organisatie.

Hoe zoek je werkgeluk op?

Werkgeluk is al met al een zeer subjectieve ervaring. Geluk vinden op het werk heeft niet altijd te maken met handelingen en gevoelens die met het werk zelf te maken hebben. Het hangt samen met veel andere dingen zoals werkomgeving, persoonlijkheidskenmerken, interpersoonlijke contacten, omgaan met stress, enzovoorts. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

1. Zorg voor een opgeruimde werkplek

De uitdrukking “een rommelig bureau betekent een rommelige geest” klopt echt. Creatief aan de slag gaan met je werkruimte verfrist je geest. Het maakt je geconcentreerder en je voelt je gewoon beter.

2. Mindfulness

“Mensen wachten de hele week op vrijdag, het hele jaar op de zomer, en het hele leven op geluk” Mindfulness is geen modewoord, maar ook zeker niet overschat. De effecten van mindful mediteren zijn echt en bewezen. Studies aan de Harvard Medical School en het Bender Instituut voor Neuroimaging in Duitsland laten zien dat mensen die mindfulness beoefenen en voor of na werktijd mediteren zich meer verbonden voelen met en emotioneel stabieler zijn op het werk (Hölzel et al., 2011). Ze hebben ook meer zelfinzicht.

Mindfullness

3. Beweeg!

Een dagelijkse work-out routine van 15 minuten maakt het lichaam energiek en laat de gifstoffen los die de vermoeidheid veroorzaken.

Elke vorm van lichaamsbeweging – wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, of wat dan ook, zorgt ongetwijfeld voor meer productiviteit op het werk, meer energie om het beste van jezelf te geven, en meer voldoening gedurende de dag. Ook staand werken is zeer bevorderlijk voor je prestaties.

Beweeg

4. Doe maar één ding tegelijk

Multitasking verspilt meer tijd en het verlaagt je geluk. Als je druk bezig bent met verschillende taken is het eigenlijk onmogelijk om aan elk detail te denken en dat maakt je gestrest. Niets is zo vervelend als een hoge werkdruk, maar dat heb je zelf in de hand.

Maak een to-do lijst en werk dingen één voor één af.

Een ding tegelijk doen

5. Help collega's

Anderen helpen maakt je gelukkiger en dat is op de werkvloer niet anders. Het geeft een gevoel van empowerment, maakt je slimmer en maakt dat we ons meer verbonden voelen met de organisatie.

Eenvoudige daden van vriendelijkheid, uitingen van dankbaarheid, en het bieden van steun aan collega’s in tijden van nood laten je een stuk beter over jezelf doen voelen en ons maken je gelukkiger op het werk.

Help collega's

Wat levert werkgeluk op?

In dit artikel vertelden we je wat werkgeluk is en welke factoren het bepalen. Maar wat levert het nou op? Caleb Papineau (2017) deed onderzoek naar de relatie tussen werkgeluk en productiviteit en creativiteit.

Uit zijn analyse bleek het volgende:

  • Gelukkige mensen zijn 31% productiever en drie keer creatiever dan anderen
  • Werkgeluk verbetert de winstgevendheid van organisaties met 147%
  • 75% van de mensen verlaat een baan omdat ze ongelukkig zijn met de baas in plaats van met de baan
  • Verloren productiviteit onder collega’s kost organisaties wereldwijd elk jaar zo’n miljard dollar
  • Ongelukkigheid op de werkplek is het gevolg van een gebrek aan intrinsieke motivatie en het niet kunnen omgaan met stress. Er is dan ook een verband tussen laag werkgeluk en burn out.

Aandacht voor alle medewerkers en hun persoonlijke ontwikkeling

Wij dromen van fitte medewerkers bij ieder bedrijf. Gezond personeel betekent een vitaal bedrijf. Maar omdat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is vitaal te zijn, zien wij het als onze missie hier verandering in te brengen. Fitte mensen hebben meer energie, leven gezonder en ervaren over het algemeen meer geluk. En daar worden wij dan weer blij van!

Populaire activiteiten

Advies nodig?

Heb je advies nodig voor het creëren van meer werkgeluk? Neem contact op en wij voorzien je graag van meer informatie.

Over de auteur

Mijn naam is Joris van Diepen en binnen De Fitte Medewerker ben ik verantwoordelijk voor alle vragen rondom hybride werken en vitaal blijven. Vanaf jongs af aan heeft gezondheid en vitaliteit mij al geboeid. Mocht je vragen hebben voor mij, neem dan contact met ons op.

Joris van Diepen

Download productsheet over dit onderwerp

Mauris laoreet convallis ante. Vivamus dignissim, enim sit amet ultrices convallis, mauris dui luctus ante, ut vulputate sem erat ac diam. Sed molestie in odio a suscipit nunc sapien.

Download productsheet over dit onderwerp

Mauris laoreet convallis ante. Vivamus dignissim, enim sit amet ultrices convallis, mauris dui luctus ante, ut vulputate sem erat ac diam. Sed molestie in odio a suscipit nunc sapien.

Andere bekeken ook:

1 oktober, 2021

Een burn-out voorkomen doe je door allereerst zelf de signalen goed te herkennen (spanning, verliezen van grip, machteloosheid en lichamelijke klachten zoals hartkloppingen en buikpijn). ...

Lees verder
Hoe voorkom je een burn-out? 6 Cruciale tips
29 maart, 2022

Wanneer je overwerkt bent, voel je alweer de druk van de dag die komen gaat. Het is weer maandag en je hebt geen idee hoe ...

Lees verder
Wanneer ben je overwerkt? 8 Meest voorkomende signalen
12 april, 2022

Een lachworkshop zorgt bij medewerkers voor een lach op hun gezicht. Wil je dit als werkgever bieden? Dan is een lachworkshop wat voor jou! Uit onderzoek ...

Lees verder
Lachworkshop: de 4 Grootste voordelen
12 april, 2022

Een lachworkshop zorgt bij medewerkers voor een lach op hun gezicht. Wil je dit als werkgever bieden? Dan is een ...

Lees verder
29 maart, 2022

Wanneer je overwerkt bent, voel je alweer de druk van de dag die komen gaat. Het is weer maandag en ...

Lees verder
1 oktober, 2021

Een burn-out voorkomen doe je door allereerst zelf de signalen goed te herkennen (spanning, verliezen van grip, machteloosheid en lichamelijke ...

Lees verder
Heb je een vraag?

Stuur een  Whatsapp bericht of bel ons op: 
085 - 303 81 94 of mail: info@defittemedewerker.nl

Offerte aanvragen

Meer dan 300 bedrijven gingen je al voor. 
Vraag een gratis offerte aan.

Heb je een vraag?

Stuur een  Whatsapp bericht of bel ons op: 085 - 303 81 94 of mail: info@defittemedewerker.nl

Offerte aanvragen

Meer dan 300 bedrijven gingen je al voor. Vraag een gratis offerte aan.