4 Manieren om motivatie in organisaties te bevorderen

UPDATE: 21 juni 2022 (René Leenstra)

Motivatie in organisaties heeft te maken met innerlijke besluitvormingsprocessen. Het gaat om de vraag waarom mensen hun energie en talenten ergens in steken. Als organisatie wil je lang mensen behouden en dat er volop ontwikkeld wordt. Dit gebeurt mede door personeelsmanagement en ook stijl van leidinggeven.

Bij motivatie in organisaties wordt de balans beter met het werven van elke keer nieuw personeel, wat zeer veel geld kan kosten. Daarvoor hoort wel de motivatie goed te zitten, want dat biedt ook weer een goede sfeer binnen de organisatie. Motiverende zaken op het werk komen ruimschoots aan bod in deze blog. Wil je meer weten hierover? Lees dan snel verder.

Voordelen van motivatie binnen jouw organisatie

Motivatie in organisaties geeft inzicht in motivatievraagstukken. Wat willen werknemers terugzien in je organisatie? Hieronder twee voordelen van het focussen op een hoge motivatie binnen je organisatie:

Voordeel 1: Een goed motivatiebeleid

Motivatie in organisaties biedt veel aangrijpingspunten voor een eigentijds motivatiebeleid. Bij zo’n motivatiebeleid is het belangrijk dat hier vanaf het begin van carrières al op gehamerd wordt. Is er geen motivatie, is er demotivatie. Dat schaadt je arbeidskrachten en je bedrijf.

Voordeel 2: Lagere investering van tijd en geld

Het is het beste om als bedrijf duidelijk te maken welke behoeften je werknemers hebben en hiervoor regelmatig een dialoog over creëren. Is de motivatie van werknemers hoger en mogen ze meebeslissen over zaken, dan hoef je als werkgever minder tijd en geld te investeren in de aandacht hiernaar.

management en veranderingen

Motivatie in organisaties van je werknemers, waarom is dat belangrijk?

Het motiveren door de manager of leidinggevende in organisaties is van belang om net de extra stap te zetten naar een succesvoller bedrijf. Zij kunnen namelijk beter presteren op het gevraagde niveau. Zo zijn arbeidskrachten gelukkiger en dat zorgt voor meer motivatie. Als de motivatie niet goed is zie je vaak dat bijvoorbeeld de prestaties achteruitgaan of ondermaats zijn.

Het is daarnaast van belang, omdat intrinsieke motivatie ervoor zorgt dat je je meer betrokken voelt bij de organisatie. Hierdoor ben je ook trotser op het werk wat je doet. Zo creëer je een positief imago voor je bedrijf.

boom uitgevers amsterdam en de De Nederlands bindwijze

De 4 manieren voor het houden van gemotiveerde werknemers!

Als je medewerkers lang wilt behouden, moet je als werkgever zorgen voor gemotiveerde medewerkers. In deze 4 manieren staan aspecten van motivatie die in organisaties relevant zijn. Hier zijn ook verschillende inspirerende workshops voor. 

Motivatie in organisaties geeft je voldoende aangrijpingspunten voor een motivatiebeleid met daarbij een handige checklist. Maar hoe houd je arbeidskrachten gemotiveerd? Hieronder de 4 beste manieren waarmee je motivatieproblemen in je organisatie oplost én voorkomt:

motivatie in organisaties

1. Medewerkers mee laten beslissen

De tijd dat werkgevers alles te zeggen hebben en medewerkers daarnaar moeten luisteren is voorbij. Het is voor je organisatie veel sterker om medewerkers mee te laten beslissen over bepaalde zaken. Hierbij kunnen er praktische aanwijzingen ontstaan. Door ze mee te laten beslissen zorg je voor meer werkplezier en motivatie.

Praktische informatie


2. Een gezonde leefstijl stimuleren

Mentaal en fysiek gezondere werknemers, zijn gelukkigere werknemers. Gelukkige medewerkers zijn gemotiveerder en dat maakt je bedrijf succesvoller. Als je dus een gezonde werkomgeving aanbiedt zal men zich gelukkiger voelen.

Hierbij is het belangrijk om veel lichtinval en een goede luchtkwaliteit te hebben. Daarnaast is het voor een gezonde werkomgeving belangrijk om gezonde voeding en mogelijkheden om te sporten aan te bieden. Daarmee ben je andere organisaties voor.

vitaliteit, vitaliteit en nog eens vitaliteit!


3. Beloningen voor goed werk

Het motiveert ook erg om goed werk te belonen. Wordt er goed werk geleverd en krijgt de werknemer daar niks voor terug? Dan leidt dat tot demotivatie. Je wil tenslotte dat inspanningen gewaardeerd worden.


4. Ondersteuning en flexibiliteit aanbieden

Je medewerkers vinden het fijn als ze tijdens hun loopbaan ondersteuning krijgen. De ondersteuning binnen organisaties geeft inzicht voor de werknemers en biedt hun ruimte om te leren en te ontwikkelen. Daarnaast is flexibiliteit belangrijk. Werknemers kunnen dan een keer thuis werken of een andere taak uitvoeren. Dit zorgt voor een hogere waardering en dat er sneller iets terugverwacht kan worden als werkgever.

binden en boeien


Meer weten over motivatie in organisaties?

Heb je advies nodig bij het verbeteren van motivatie binnen jouw organisatie? Neem contact op en wij voorzien je graag van meer informatie.

Meer dan 200 bedrijven uit Nederland gingen je al voor

Over de auteur

René Leenstra
René LeenstraLeisure & eventmanagement
Lees verder
Mijn naam is René Leenstra en van jongs af aan ligt mijn passie bij sporten en fit zijn. Dagelijks ben ik bij De Fitte Medewerker bezig om bij te dragen aan het stimuleren van andere bedrijven om zo gezond en fit mogelijk te worden. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Anderen bekeken ook:

Werkgeluk

Hoe creëer je werkgeluk? De 5 Beste tips! >

teambuilding

Work-life balance: 7 Tips voor de perfecte balans >

Hoe zorg je voor vitaliteit op de werkvloer? 5 Essentiële tips! >

 

Scroll naar top